• / Nyheter
  • / Centerpartiet - partiet med mest jämställdhet bland kommunråden i Halland

Centerpartiet - partiet med mest jämställdhet bland kommunråden i Halland

Efter kommunrådsbytet i Halmstad är Centerpartiet det mest jämställda partiet i Halland. Det visar en granskning av fördelningen av män och kvinnor bland kommun- och regionråden i Halland.

Sedan förra valet har två manliga kommunråd ersatts av två kvinnor, nämligen Anna Roos som är oppositionsråd i Hylte kommun och Jenny Axelsson som är kommunråd i Halmstad kommun.

- Det gör mig både stolt och glad att kunna representera ett parti där vi inte behöver kvotera fram jämställdhet, säger Halmstads nyblivna kommunråd Jenny Axelsson (C).

Mari-Louise Wernersson (C) som i tolv år har varit kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg framhåller vikten av fler kvinnor i ledande position.

- 1985 då Karin Söder valdes till partiledare för Centerpartiet var vi det första politiska parti som leddes av en kvinna. Nu är vi inne på vår tredje kvinnliga partiledare, säger Mari-Louise Wernersson.

Anna Roos är andra kvinnan som är gruppledare för Centerpartiet i Hylte kommun.

- Det är viktigt att alla tillåts växa och ta plats, oavsett kön. För att öka jämställdheten behövs fler kvinnliga förebilder, säger Anna Roos.

Bildtext: Centerpartiets gruppledare i de halländska kommunerna. Från vänster Erling Cronqvist, Laholm, Mari-Louise Wernersson, Falkenberg, Fredrik Hansson, Kungsbacka, Jenny Axelsson, Halmstad, Harald Lagerstedt, Varberg och Anna Roos, Hylte.

Läs mer i media:

Centerpartiet anser sig bäst på jämställdhet

Hämta sammanställngen här