• / Nyheter
  • / Dags att tillåta gårdsförsäljning av öl

Dags att tillåta gårdsförsäljning av öl

- Centerpartiet hoppas att så många partier som möjligt sluter upp bakom förslagen om gårdsförsäljning så att vi direkt efter valet kan sjösätta arbetet med att hitta en fungerande modell och prova den i ett antal försökslän. Finlands riksdag har nyligen beslutat att tillåta gårdsförsäljning för hantverkstillverkad öl. Nu är det dags för Sveriges riksdag att göra detsamma. Det skriver Per Johansson, Falkenberg (fotot) tillsammans med riksdagsledamot Kristina Yngve (C) i en debattartikel i Hallands Nyheter.

Sedan 90-talet har den svenska, inhemska alkoholproduktionen växt rekordartat. Intresset för lokalproducerat öl och vin är större än någonsin och idag finns det en växande näring som utgörs av små bryggerier, destillerier och vinodlare. Dessa entreprenörer är viktiga jobbskapare på framförallt mindre orter och på landsbygden och viktiga företag inom besöksnäringen.

Visit Sweden beräknar att utländska besökare konsumerar restaurangtjänster och livsmedel för över 37 miljarder kronor och möjligheten till gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker skulle gynna utvecklingen av företagande, sysselsättning och måltidsturism ytterligare.

Redan idag finns ett antal mindre producenter av alkoholhaltiga drycker som tar emot besökare, men deras verksamhet begränsas av att de inte får sälja sina produkter direkt till kund. Precis som det idag är tillåtet att sälja lokalt producerade ostar och korvar på en gård borde det vara tillåtet att sälja egenproducerat öl och vin till gårdens besökare. Det vill vi möjliggöra utan att för den delen äventyra det svenska detaljhandelsmonopolet för alkohol. Genom en mindre fyrkantig lagstiftning är det möjligt att locka fler besökare till den svenska landsbygden och skapa förutsättningar för fler jobb och företag.

Redan under förra mandatperioden presenterade Centerpartiet förslag om att inrätta gårdsförsäljning i utvalda försökslän. Tyvärr stängde regeringen dörren för gårdsförsäljning redan tidigt under mandatperioden. För att gårdsförsäljning ska kunna bli verklighet krävs det uppenbarligen en ny regering.

Centerpartiet hoppas att så många partier som möjligt sluter upp bakom förslagen om gårdsförsäljning så att vi direkt efter valet kan sjösätta arbetet med att hitta en fungerande modell och prova den i ett antal försökslän. Finlands riksdag har nyligen beslutat att tillåta gårdsförsäljning för hantverkstillverkad öl. Nu är det dags för Sveriges riksdag att göra detsamma.

Kristina Yngwe (C), Vice ordförande Miljö- och Jordbruksutskottet

Per Johansson (C), första namn på Centerpartiets kommunlista i Falkenberg