Gårdsförsäljning gynnar landsbygden

Foto på Christofer Bergenblock, Henrik Oretorp och Karin Åkesson.

- Gårdsförsäljning gynnar företagande på landsbygden, det framhåller Christofer Bergenblock, Henrik Oretorp och Karin Åkesson i en debattartikel.

 

DEBATTARTIKEL:

- Gårdsförsäljning av alkohol skulle göra det möjligt för lokala öl- och vinproducenter, så som Byaregårdens brygghus, Ästad vingård och Odd Island Brewing, att sälja sina lokalt producerade varor. Men hittills har detta stoppats av S, MP och V som inte vill lätta på regelkrånglet. Det skriver Christofer Bergenblock, Henrik Oretorp och Karin Åkesson i en debattartikel.

 

Centerpartiet i Halland har under flera år drivit frågan om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Därför är det med glädje vi konstaterar att det nu finns en klar riksdagsmajoritet som står bakom idén om gårdsförsäljning efter ett initiativ i Socialutskottet.

Genom att tillåta gårdsförsäljning av alkohol gör vi det möjligt för lokala öl- och vinproducenter, så som Byaregårdens brygghus, Ästad vingård och Odd Island Brewing, att faktiskt sälja sina lokalt producerade varor utan att gå omvägen via Systembolaget. Idag kan producenterna i bästa fall ordna provningar av sina produkter, men att kunden efter en sådan provning skulle kunna köpa med sig en flaska vin eller några öl hem är idag inte möjligt.

Att tillåta gårdsförsäljning har också en tydlig landsbygdsprägel eftersom det till stor del handlar om företagare som befinner sig på landsbygden runt om i vårt halländska landskap. Därmed ökar det möjligheten till näringsverksamhet på landsbygden och förbättrar förutsättningarna för en levande landsbygd.

Det finns heller ingen anledning att tro att gårdsförsäljning av alkohol skulle leda till en ökad alkoholkonsumtion. Hos lokala tillverkare handlar det inte om tiotusentals liter öl eller vin, som ska paketeras och saluföras på billigaste sätt, utan det handlar om unika produkter med specifika smakegenskaper. Det lockar till sig den som vill få nya smakupplevelser, den som tycker om att handla i mindre affärer och den som vill gynna det lokala näringslivet.

Eftersom det nu finns en riksdagsmajoritet bakom förslaget och färdigt initiativ borde ju saker vara klar, men så enkelt är det tyvärr inte. I vanlig ordning så är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet motståndare till sådant som lättar upp regelverken eller gynnar den svenska landsbygden. Centerpartiet kommer att fortsätta driva på för att förslaget ska genomföras, men det står allt mer klart att Sverige behöver ett nytt ledarskap. Sverige behöver en regering som ser potentialen i de små företagen och i den svenska landsbygden.

Henrik Oretorp, ordförande Centerpartiet Halland

Karin Åkesson, vice ordförande Centerpartiet Halland

Christofer Bergenblock, vice ordförande Centerpartiet Halland