• / Nyheter
  • / God mat i Falkenberg - värt att resa till

God mat i Falkenberg - värt att resa till

- Lokalproducerad mat ligger verkligen i tiden, säger Mari-Louise Wernersson som är glad över att Falkenbergs pris "Årets värt en resa" från White Guide.

 

Falkenberg och mat håller på att bli ett riktigt starkt begrepp. När restaurangguiden White Guide i våras utsåg sina finaste priser fick Falkenberg som första destination i Sverige ta emot priset ”Årets värt en resa” för alla spännande matupplevelser som erbjuds i kommunen.

I Falkenberg finns idag väldigt många både små och stora producenter och därtill kockar och matkreatörer. Ett helt kluster av spännande matentreprenörer verkar numera i kommunen och för det kommunala turistbolaget var det självklart att välja mat som ett av sina fokusområden vilket gjort förutsättningarna för utveckling extra goda.

Falkenbergs skafferi
Mari-Louise Wernersson som varit ordförande i kommunstyrelsen i Falkenberg sedan 2006 är självklart glad och stolt över priset och minns tillbaka på hur allt startade.
- Vi är väldigt stolta över denna utmärkelse och ser det som ett kvitto på ett målmedvetet arbete att lyfta maten och dess väg från bonden till tallriken. Det hela började för snart tio år sedan när vi och Region Halland hade tankar på ett Matens Hus i Ugglarp. Det blev inget av det projektet men senare utvecklades detta till Falkenbergs Skafferi med olika utställningar.

Hippaste pizzerian
Men det stannade inte där. Numera är Falkenbergs Matdagar det stora eventet som lockar både kockar och mängder av besökare. Runt om i hela kommunen har det också startat nya mejerier, charkuterier, bagerier, bryggerier och annorlunda restauranger som t ex den TV-kända napolitanska Pizza Napoli som hittade en tom kioskbyggnad och drog igång något som på ett par år blivit en av Sveriges hippaste pizzerior.

Inne med närproducerat

- Lokalproducerad mat ligger verkligen i tiden. Intresset för vad vi äter har ökat och hälsoaspekten med rent kött som är fritt från antibiotika är viktigare än någonsin. I kommunens näringslivsbolag arbetar vi med att utveckla hela näringen så att den kan växa ytterligare och det handlar om både små och stora företag. I Destinationsbolaget arbetar vi för att fler ska komma och besöka oss och äta allt det goda vi bjuder på. Allt hänger ihop, avslutar Mari-Louise Wernersson som är oerhört tydlig på att det är den stora mängden entreprenörer som trivs i Falkenberg som är grunden till att Falkenberg idag är en så framgångsrik matdestination idag.