Ny plattform ska lyfta ungas synvinkel på politiken

Här hittar du CUF Hallands podcast: https://frihetsgudinnorna.podbean.com/ App: Podcaster - sök efter Frihetsgudinnorna

Centerpartiets Ungdomsförbund, CUF, i Halland håller på att starta upp ett nytt sätt att föra fram det politiska samtalet.
Med podcasten Frihetsgudinnorna vill CUF gå djupare in i de politiska ämnena med en ung synvinkel.

– Det började med att vi satt och brainstormade om vad vi ska göra inför valet. Vi ville kunna gå ner mer på djupet. Ofta när man kampanjar blir det många samtal och diskussioner, men med korta och tydliga budskap. Med podcasten blir det lite djupare diskussioner, säger förste vice ordförande Olivia Lindroth Steinwall som är en av poddarna. Hennes podd- och förbundskollega Emilia Lindgren, ordförande för CUF Halland, fortsätter:
– Vi kände att det behövdes en plattform av den typen. Frihetsgudinnorna handlar om politik men det blir från ungas perspektiv och för unga.

Frihetsgudinnorna
Att det blev just namnet Frihetsgudinnorna som podcasten skulle heta var först inte helt självklart.
– Det var en lång process. Först skrev vi det på skämt, men sedan ju längre tiden gick så lät det bättre och bättre. Liberalism handlar om frihet, också blir det en hint till frihetsgudinnan, säger Emilia Lindgren.

Väldigt roligt
Att spela in en podcast var något som de båda tyckte var väldigt roligt.
– Det var kul att spela in det första avsnittet, men det var lite ovant i början. Man tänkte att nu är det någon som lyssnar på allt man säger. Men det blev lättare efter en liten stund in i samtalet och man tänkte bort micken. Sedan pratar vi mycket om politik i vanliga fall också, så det är inget nytt på så sätt, säger Olivia Lindroth Steinwall.

Gäster i studion
Tanken är även att i vissa avsnitt bjuda in andra personer, både från Centerrörelsen och från andra partier.
– Vi tycker det är jättekul att ta in fler personer, att få fler perspektiv och vinklar i diskussionerna. I de första avsnitten hade vi bland annat turen att få med Magnus Ek, vår förbundsordförande, berättar Olivia Lindroth Steinwall.
Emilia Lindgren avslutar med hur det känns med att släppa ut podcasten till allmänheten.
– Det är spännande. Jag är nyfiken på om det är några som kommer att lyssna och vad de i så fall kommer att tycka. Men det känns väldigt kul.

Text:

Angeline Eriksson
angeline.eriksson@centerpartiet.se