• / Nyheter
  • / Centerpartiet föreslår mer svensk mat

Centerpartiet föreslår mer svensk mat

- Vi ställer höga krav på svenska bönder. Självklart ska vi ställa samma krav på all mat som Region Halland bekostar, säger Centerpartiets regionkandidat Helén Andersson.

 

- Självklart ska Region Halland ställa krav på att maten som serveras på konferenser och möten ska ha producerats med hänsyn till djur och miljö, säger Helén Andersson 3:a på Centerpartiets lista till regionfullmäktige.

Centerpartiets regiongrupp har i en motion till regionfullmäktige föreslagit att upphandlingspolicyn för mat ska gälla även vid beställning av konferenser och catering som ordnas i regionens regi.

Svensk djurskyddslagstiftning

I regionens riktlinjer och policy för inköp av mat poängteras miljöperspektiv och resurssnålt tänkande. Man ställer också krav på att kött som köps in ska uppnå minst svensk djurskyddslagstiftning, vilket innebär att man följer upphandlingsmyndighetens kriterier.

Ett föredöme

- Men riktlinjerna gäller inte vid upphandling av konferenser och vid inköp från cateringföretag och det behöver ändras. Region Halland som är en stor offentlig aktör i Halland ska vara ett föredöme kring vilken mat som serveras för hallänningarnas skattepengar, säger Helén Andersson.

Positivt för Hallands utveckling

- Genom att följa de beslutade riktlinjerna vid upphandling av konferens- och catering kommer svenska och lokala leverantörer och producenter få ökade möjligheter att leverera. Det är positivt för tillväxt och utveckling i Halland.

Fakta Region Hallands riktlinjer för upphandling av mat anger att:

  • Inköp av ekologiska livsmedel ska vara minst 30 procent av den årliga livsmedelsbudgeten
  • Allt kött som köps in i verksamheten ska minst uppnå svensk djurskyddslagstiftning
  • Fisk som används ska komma från hållbara bestånd