Ola Johansson vill få ordning på bostadspolitiken

- Vi måste öka rörligheten på bostadsmarknaden så att fler kan få tag på bostad. Vi måste en gång för alla få ordning på bostadspolitiken, säger Ola Johansson som fått förtroende att fortsätta ytterligare fyra år som riksdagsledamot.

 

Ola Johansson valspurtade och kör nu ett varv till i riksdagen.

- Jag kan beklaga att vi inte fick de två mandaten vi hade siktat på. Men jag är glad att jag fick förtroendet att fortsätta som riksdagsledamot och fullfölja det jag påbörjat i bostadspolitiken, säger Ola Johansson.

"Det behövs reformer som får fart på bostadsbyggandet i hela landet"

Vad vill du åstadkomma i riksdagen under kommande fyra år?

- Vi måste öka rörligheten på bostadsmarknaden så att fler kan få tag på bostad. Jag vill en gång för alla få ordning på bostadspolitiken. Den har varit misskött och under lång tid präglats av intressekonflikt mellan de som vill gynna eget ägande och de som vill att det ska vara förmånligt att hyra sin bostad. Nu låter det som om alla är överens om att det behövs blocköverskridande överenskommelser. Sen gäller det att alla också förstår att det behövs reformer som får fart på bostadsbyggandet i hela landet.

- Jag är också intresserad av internationella frågor och har varit valobservatör vid flera tillfällen, bland annat i Georgien och Albanien. Det är en viktig och intressant uppgift att se till så valen blir rättvisa och transparanta, säger Ola Johansson.

Du var en av dem som sjöng in Centerpartiet Hallands valsång. Går det att kombinera riksdagsarbete och sång?

- Jag kommer fortsätta i riksdagskören under ledning av Ulrika Heije. Sången ger en skön avkoppling och är gympa för själen. Intresset för sång delar jag med hustrun Kicki. Tidigare har jag sjungit i kör hemma i Fjärås kyrka, men det hinner jag inte med som riksdagsledamot.

I valrörelsen har vi också sett Ola delta i olika motionslopp både till fots och på cykel. Fortsätter du med det även efter valrörelsen?

- Ja jag kommer fortsätta att springa och cykla, och har anmält mig till Göteborgsvarvet igen.

Hur ser du på att Centerpartiet ökar antalet medlemmar?

- Det är roligt att vi har så många nya intressanta människor som vill vara med och jobba för vår politik. Det är bra att vi har breddat vår medlemsbas både när det gäller mångfald, erfarenheter och bostadsorter.

- Jag tycker det är viktigt att hjälpa till. Därför hälsar jag nya och gamla medlemmar välkomna på studiebesök på min arbetsplats i riksdagen.

Fakta om Ola Johansson

Född: 1960 och uppvuxen på en bondgård i Falkenberg.

Familj: Hustrun Kicki, 3 vuxna barn och 4 barnbarn i åldrarna 2-5 år.

Bostad: I en bostadsrätt mitt i stan i Kungsbacka. Har tillsammans med syskonen även sommarstuga i Olofsbo.

Arbete: 20 år inom fordonsindustrin, både som anställd, konsult, chef och säljare.

Intressen: Idrott, musik, träning, resor och umgänge med närmaste familjen.

Senast genomlästa bok: Kan man dö två gånger? av Leif GW Persson.

Senaste konserten: Magnus Carlsson på Strömma Farmlodge i Varberg.

Talang: Tecknar. Det har jag haft nytta av både i politiken och arbetslivet.