Miljöansvar krävs för renare hav

- Om den nedskräpningstakt vi har idag får fortsätta så skulle det 2050 finns mera plast i våra hav än det finns fisk. EU behöver mer miljöansvar, skriver centerföreträdarna Ola Johansson, Mari-Louise Wernersson, Emilia Lindgren och Angeline Eriksson i en insändare.

Det är skönt att ta en promenad längs någon av Hallands vidsträckta stränder. Men tyvärr flyter allt mer plastskräp iland från havet.

Varje år släpps det i världen ut 8 miljoner ton plast i haven. En miljon fåglar och fler än 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha ätit eller fastnat i plastavfallet.

Om den nedskräpningstakt vi har idag får fortsätta så skulle det 2050 finns mera plast i våra hav än det finns fisk. För att minska utsläppen av plaster i våra hav behöver EU skärpa sina regler för plastutsläpp och tillsammans måste EU:s länder ställa högre krav på resten av omvärlden.

EU:s förbud mot vissa engångsartiklar i plast sänder viktiga signaler till resten av världen. Som världens näst största ekonomi är EU ledande för att sätta normerna för vilka produkter som säljs på världsmarknaden.

Centerpartiet vill göra ännu mer. Genom att ställa samma höga krav på plast och kemikalier som importeras till EU från andra länder, som vi ställer på det som tillverkas inom EU:s gränser så kan vi bidra till än färre och mindre skadliga utsläpp världen över. Om vi dessutom gör EU:s ekonomi mer cirkulär, med högre krav på återvinning och striktare regler mot nedskräpning och utsläpp så ser vi till att Europa är en föregångare.

Vi i Centerpartiet tar kampen mot utsläpp av plast. I Sverige har vi varit drivande för allt bättre miljölagstiftning och vårt miljöansvar behövs i EU! Renare hav för Europa framåt.

Ola Johansson (C), riksdagsledamot från Kungsbacka

Mari-Louise Wernersson, vice ordförande Centerpartiet Halland

Emilia Lindgren, ordförande CUF Halland

Angeline Eriksson (C), kommunpolitiker i Laholm

Läs mer om Centerpartiets förslag!