Hallands Biodlardistrikt får Centerpartiets miljöpris 2019

Tore Johansson, Eva Castell och Bengt Frizell från Hallands Biodlardistrikt tilldelas blommor och diplom av Centerpartiet Hallands ordförande Henrik Oretorp.

 

Hallands Biodlardistrikt premieras när Centerpartiet i Halland delar ut miljöpris på världsmiljödagen 5 juni.

Biodlingen är på uppgång. I dag har Hallands Biodlardistrikt 810 medlemmar, och runtom i Halland har 102 personer gått nybörjarkurser i biodling. Dessutom är det flera andra utbildningar på gång under sommaren och hösten, bland annat i praktisk tillämpning, drottningodling och kupsnickeri.

Konkret miljöarbete

- Hallands Biodlardistrikt med alla dess medlemmar och lokalföreningar visar i konkret handling hur miljöarbete kan bedrivas. Biodlingen har stor betydelse för Hallands matproduktion, miljö och den biologiska mångfalden, säger Centerpartiet Hallands ordförande Henrik Oretorp när han motiverar priset.

Små bin gör stor skillnad

“Bin bevisar dagligen att även den som är liten kan göra stor skillnad. Beräkningar visar att tre fjärdedelar av allt vi äter har kommit till tack vare binas pollineringsarbete. Bin pollinerar även växter som är viktiga för vattenrening, markbindning och koldioxidneutralisering. Dessutom är den goda och nyttiga honungen som bina producerar full av antioxidanter och vitaminer.” lyder motiveringen vidare.

Bengt Frizell från Falkenberg-Ätradalens biodlarförening visar hur det kan se ut inne i en bikupa när bina jobbar för fullt.