Halland
Centerpartiet lokalt
  • / Nyheter
  • / Problemet med viltskador måste tas tag i på allvar

Problemet med viltskador måste tas tag i på allvar

- Problemet med viltskador måste tas tag i på allvar så vildsvinsstammen kan decimeras, säger Henrik Oretorp med anledning av dagens beslut på partistämman i Karlstad.

 

Antalet vildsvin har ökat explosionsartat de senaste trettio åren, och de orsakar mycket stora skador i både jordbruk och skogsbruk.

- Problemet med viltskador måste tas tag i på allvar så vildsvinsstammen kan decimeras. Det beslut som Centerpartiet nyss tagit på partistämman i Karlstad är ett steg på vägen, säger Henrik Oretorp som är ombud på stämman och ordförande för Centerpartiet Halland.

Partistämman har beslutat att Centerpartiet ska verka för att vildsvinsstammen ska minskas. Detta vill man göra genom förbättrade möjligheter att på ett hållbart och etiskt sätt jaga med fällor samt att handläggande myndigheter får resurser och mandat att handlägga jakten mer effektivt.

- Det är hög tid att avsättningen av köttet underlättas, bland annat genom möjligheter till upphandling i offentliga kök och genom att göra det lättare att slakta vildsvinen, säger Henrik Oretorp.