Halland
Centerpartiet lokalt
  • / Nyheter
  • / Kristina kör politikerskola för 7:e året i rad

Kristina kör politikerskola för 7:e året i rad

- I höst vänder vi oss till nya medlemmar med politikerskolan i Kungsbacka, berättar Kristina Karlsson som är cirkelledare.

 

Kristina Karlsson i Kungsbacka har hållit i Politikerskola sedan 2013.

- Minst en gång om året har vi kört utbildningen, säger Kristina Karlsson som inom kort kör igång en ny utbildning, som fått stor uppskattning.

Demokrati tar tid. Det ska det göra. Det är därför det är demokrati.

Hur har du arbetat med politikerskolan?

- Jag använder mig av ”Nyfiken på politik” – ett material från SV. Vi tar upp hur det är att vara förtroendevald, de olika nivåerna inom politiken, allt från kommunen till EU, sen ägnar jag också ett tillfälle åt ekonomi och de politiska ideologierna, säger Kristina Karlsson.

Relationen mellan tjänstemän och politiker och ett ärendes gång från förslag tills det verkställs går man också igenom.

- Som grund har vi tre träffar. Vill de fortsätta så fördjupar vi oss, och det vill de oftast. Då kan jag även ta in en partikollega från ett annat parti. Sen gör vi studiebesök på riksdagen och avslutar med en utvärderingsträff, berättar Kristina.

Vem vänder ni er till?

- Vi brukar ha lite olika målgrupper. I höst vänder vi oss till nya medlemmar.

Varför är utbildningen viktig?

- För att vara förberedd på vad ett förtroendeuppdrag innebär. Annars kan man bli besviken när man kommer med som ny och märker att det inte händer något på en gång. Demokrati tar tid. Det ska det göra. Det är därför det är demokrati.

Det är också viktigt att förstå att det inte finns hur mycket pengar som helst att ösa ur.

Vad tycker deltagarna?

- Vi får väldigt bra respons från deltagarna. Redan efter första gången har de en helt annan bild, jämfört med den som media rapporterar om. Riksdagsbesöket tycker de är en höjdare.

Har ni bokat datum för nästa politikerskola?

- Vi hade tänkt köra igång nästa politikerskola i Stadshuset Kungsbacka den 10 oktober. Men då flera av deltagarna blivit sjuka så kommer vi att flytta fram starten. Det finns alltså fortfarande möjlighet att anmäla sig, avslutar Kristina Karlsson.

Anmäl dig till politikerskolan här!

Text och foto:

Anki Enevoldsen