Halländska Gärda Svensson var partiets första kvinna i riksdagen

Gärda Svensson var pionjär på mer än ett sätt. Hon var en av dem som 1933 startade Svenska Landsbygdens Kvinnoförbund (SLKF) som är föregångaren till Centerkvinnorna. Hon var också Bondeförbundets första kvinna som blev invald i riksdagen, där hon kom att bli den flitigaste motionären.

Från hemmet i Långås utanför Falkenberg byggde Gärda Svensson upp Centerkvinnornas organisation. I sitt hem bedrev hon med biträde av familjemedlemmarna i 17 år förbundsexpeditionen.

Kämpade för landsbygden

Som partiets enda kvinnliga riksdagsledamot i många år kämpade hon för kvinnors rätt till semester, ökning av antalet provinsialläkare och hon banade också väg för vår tids förskola. Övertygelsen om att hennes arbete skulle förbättra villkoren för fattiga människor och höja landsbygdens standard drev henne och omgivningen framåt.

I totalt 33 år tjänstgjorde Gärda Svensson i Centerkvinnorna. Medlemsantalet hade under tiden vuxit till över 66 000.

Gärda Svensson

Född: 30 augusti 1895 i Sibbarps församling, Halland

Avled: 15 juni 1985 i Ljungby församling, Halland

Känd som: Bondeförbundets/Centerpartiets första kvinnliga ledamot i riksdagens första kammare 1945-63, förbundssekreterare för SLKF/CKF, ledamot av förbundsstyrelsen för SLKF/CKF 1933-66

Fler kvinnliga pionjärer för Centerpartiet i Halland

Riksdagen

Centerpartiets andra riksdagsledamot från Halland var Ella Johansson i Holm. Hon var riksdagsledamot 1976-1985.

Landstinget

Den första kvinnan att representera Bondeförbundet i landstingsfullmäktige var Margit Olsson från Öringe som valdes in 1943. Några andra pionjärer i landstinget är Alice Pettersson i Dal, Gunhild Johansson, Falkenberg och Astrid Pettersson, Harplinge.