Ja till C-förslag om att ställa högre krav på maten som serveras på konferenser

Agneta Åkerberg, Helene Andersson och Kristina Karlsson är glada över dagens beslut i regionfullmäktige om ökade krav på maten vid möten och konferenser.

 

Region Halland har i dag sagt ja till Centerpartiets förslag om att regionens policy för inköp av livsmedel ska gälla också vid konferenser och catering.

- Vi har många små och stora företag i branschen som nu får ökad möjlighet att leverera mat som är producerad i Halland, säger Centerpartiets regionråd Helene Andersson.

- Region Halland som är en stor offentlig aktör ska vara ett föredöme även kring vilken mat som serveras på regionens bekostnad.

Det skriver Helene Andersson, Stefan Bengtsson, Kristina Karlsson och Agneta Åkerberg i motionen som nu fått svar av regionfullmäktige.

- Det har hänt rätt så mycket sen Centerpartiet lämnade in motionen 2018, bland annat när det gäller djurskydd, antibiotika och transporter. Vi ska gå före och beslutet är positivt för tillväxt, miljö och utveckling i Halland, säger Centerpartiets regionråd Helene Andersson.

Fullmäktigeledamoten Agneta Åkerberg uppmanar också alla att alltid fråga om ursprunget på maten

- Vi behöver va på tå. Det är viktigt att vi alla tänker på det här, säger Agneta Åkerberg.

Några av kraven som nu kommer ställas på maten vid möten och konferenser:

  • Inköp av ekologiska livsmedel ska vara minst 30 procent av den årliga livsmedelsbudgeten
  • Allt kött som köps in i verksamheten ska minst uppnå svensk djurskyddslagstiftning
  • Fisk som används ska komma från hållbara bestånd

Läs hela motionen här! , 142.3 kB.

Se filmen om beslutet!