Ida Alterå, CUF:s förbundsordförande:

- Ta till vara på ungas intresse för miljö- och klimatfrågor

- Unga som engagerar sig ska inte mötas av hat och hot på nätet. Av vuxna. Ta till vara på ungas intresse för miljö- och klimatfrågor, uppmanar Ida Alterå som är CUF:s förbundsordförande.

 

- Det är fruktansvärt att unga som engagerar sig i miljö- och klimatfrågor får möta hat och hot från vuxna på nätet. Här har vi alla ett ansvar att säga ifrån, säger Ida Alterå som nyligen gästade Falkenberg.

- Unga har inte, på väldigt länge, varit så politiskt intresserade som nu. Miljö och klimat är den viktigaste frågan för unga. Men många upplever att det är väldigt svårt att påverka och känner frustration.

Det säger CUF:s förbundsordförande Ida Alterå som har rötter i Halland och nyligen utsågs till en av framtidens makthavare.

Säg ifrån

- Ungdomar som engagerar sig ska inte behöva höra att de måste ha någon diagnos eller blivit hjärntvättade, bara för att de vill påverka. Vi måste alla hjälpas åt att agera mot detta, säger hon.

Riksdagens första miljöförslag

Hon råder också alla politiskt förtroendevalda att lyssna på unga och förklara vad man gör och varför. Engagerade unga behöver mentorer.

- Miljöfrågorna ligger mig varmt om hjärtat. Därför är jag glad att tillhöra Centerpartiet som la den första miljömotionen i riksdagen. Miljöarbetet har varit viktigt i CUF:s alla 100 år, säger Ida Alterå.

Visa möjligheter

- Men det blir också farligt om man skuldbelägger människor och gör det för svårt och krångligt. Det viktigaste är att vi visar vilka möjligheter som finns, och att det går att påverka, avslutar Ida Alterå.

Läs mer:

Tipsa om ungdomar som är samhällsintresserade

Bli medlem i CUF

Fakta

CUF:s viktigaste miljö- och klimatfrågor

  • Mer internationellt samarbete
  • Globalt pris på koldioxid med global koldioxidskatt eller utsläppshandelssystem
  • Internationell miljödomstol så internationella avtal blir bindande
  • Textilåtervinning
  • Gemensamt återvinningssystem i EU
Fakta Ida Alterå

Ålder: 22 år

Sysselsättning: Förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund

Utbildning: Har studerat till civilingenjör i Ekosystemteknik i Lund

Familj: Mamma är tidigare IT- och energiminister Anna-Karin Hatt, numera VD för LRF, och som har sina rötter i Hylte. Pappa är Ola Alterå som bland annat varit statssekreterare åt näringsminister Maud Olofsson.