Solskensfarmarna får årets miljöpris 2020

Centerpartiet Hallands vice ordförande Mari-Louise Wernersson delar ut 2020 års miljöpris till Christian Dahlqvist som är ordförande för Solskensfarmarna Ekonomisk förening. Bakom dem står några av de nio delägarna Anders Johansson, Johanna Dahlqvist, Ingrid Dahlberg, Margareta Gunnarsson och Jerry Gunnarsson. Foto: Anki Enevoldsen

 

- Solskensfarmarna är ett modernt företag som visar vägen till ett bättre klimat, biologisk mångfald och hållbar matproduktion, säger Centerpartiet Hallands vice ordförande Mari-Louise Wernersson som på Världsmiljödagen delade ut 2020 års miljöpris till Solskensfarmarna i Kärnebygd.

Mari-Louise Wernersson hade med sig diplom, blommor och smörgåstårta när hon delade ut Centerpartiet Hallands miljöpris till Solskensfarmarna.

- Ni har skapat ett modernt företag med klustertanken som motor. Företagets nyckelord är samspel med djur, natur och miljö på ett hållbart sätt för framtiden, säger hon.

Affärshus och B&B

Prisutdelningen ägde rum på Viktors Affärshus och Bed and Breakfast i Kärnebygd. Där säljs lokala produkter, bland annat hängmörat naturbeteskött från egna djur, fläskkött från Bredshults linderödssvin och honung från Skärshult. Sommartid är även caféet öppet.

Ökad medvetenhet

- Vi har märkt att Corona-pandemin har gjort folk mer medvetna om vikten av att köpa lokalproducerade produkter och att man måste värna om matproduktionen. Våra ägg går till exempel åt direkt, säger Johanna Dahlqvist.

Kunskapsspridning

I motiveringen framgår att Solskensfarmarna också kombinerar kunskapsspridning om hållbarhet och klimatsmart produktion på ett framsynt sätt, genom att delägarna är verksamma inom andra företag och har en rad olika kompetenser.

- Solskensfarmarna bidrar i ord och handling till ett bättre klimat, biologisk mångfald och en hållbar matproduktion. De är mycket värdiga vinnare av miljöpriset, säger Mari-Louise Wernersson.