Fler i Halland får hjälp via telefonen

- Med psykiatrin i fickan får fler tillträde till vården, säger Anna Roos(C) som är ledamot i regionens psykiatrinämnd.

 

Psykiatrin i fickan är en ny app som utvecklats inom psykiatrin i Halland.

- Att tillgängliggöra vård digitalt gör att fler kan på tillträde till vården, säger Anna Roos(C) som är ledamot i regionens psykiatrinämnd.

Covid-19 har skyndat på processen med digitala möten inom psykiatrin i Halland. Fler har erbjudits digitala möten via videosamtal eller telefonsamtal, vilket har kunnat tillgängliggöra vård som annars hade blivit inställd.

Psykiatrin i fickan

Psykiatrin har även utvecklat en app – Psykiatrin i fickan – där behandlare och patienter kan kommunicera, formulär kan fyllas i på hemmaplan och måendet kan följas upp tätare.

- Det är viktigt att fortsätta att träffas fysiskt, men de digitala mötena är ett komplement när fysisk vård inte är möjlig eller för kortare uppföljningar där restid kan sparas. Genom att patienten kan förbereda sina besök i appen och själv kunna dokumentera sitt mående erbjuds en högre kvalitet av vården, säger Anna Roos.

Läs mer:

C vill se starkare stöd för att bekämpa psykisk ohälsa

Centerpartiets politik för att minska psykisk ohälsa

Fakta:

Fler unga söker hjälp

Under sommarlovet har Bris kuratorer haft 37 procent fler samtal med barn via chatt, mejl och telefon jämfört med förra sommarlovet. Ämnen som dominerat i barns samtal har varit nedstämdhet, familjen och familjekonflikter, att vara ung, vänner och att känna ångest.