Stort svek mot det kustnära fisket!

- Regeringen sviker det kustnära fisket och riskerar att slå undan benen för det fåtal fiskebåtar som finns kvar i Halland, säger Christofer Bergenblock (C) och Helene Andersson (C) i en gemensam kommentar kring förslaget om åtgärder för att ytterligare reglera fisket i Kattegatt.

Den 3 september 2019 var landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) på besök i Träslövsläge tillsammans med representanter från länsstyrelsen, kommunledningen och fiskenäringen. Vid mötet (där bland annat Christofer Bergenblock deltog) föreföll det finnas en stor förståelse för den svåra situation som kustnära fisket befinner sig i och förväntningarna var stora på att regeringen skulle ta frågan på allvar. Nu visar det sig att landsbygdsministern över huvud taget inte lyssnade.

Hårt reglerad näring

Fiskenäringen är redan idag en mycket hårt reglerad näring, vilket har bidragit till att antalet halländska fiskare halverats under de senaste tio åren. Därför har branschen med rätta efterfrågat större flexibilitet i syfte att både skydda fiskebeståndet och den kustnära fiskerinäringen. Tyvärr visar regeringens förslag att man inte tar hänsyn till det sistnämnda.

Större flexibilitet behövs

- Med lite större flexibilitet går det att genomföra åtgärder för att skydda fiskebeståndet samtidigt som man ger den kustnära fiskerinäringen möjlighet att fortleva, säger Helene Andersson.

En viktig näring

Det småskaliga kustnära fisket har en lång tradition i Halland och är alltjämt en viktig näring. Genom den halländska fiskerinäringen ges möjlighet till skolor, restauranger och hushåll att servera både fisk och skaldjur som är lokalt fångad. Samtidigt så bidrar fiskerinäringen till arbetstillfällen i kringverksamheter runt våra hamnar och till ökad turism i fiskelägena.

- Träslövsläge är en av få kvarvarande fiskehamnar på Västkusten och det finns all anledning att värna den genom att ge det kustnära fisket möjligheter att utvecklas istället för att avvecklas, avslutar Christofer Bergenblock.