Helen Gustafsson i Särdal prisas på jämställdhetsdagen

Helen Gustafsson (tidigare Johansson) prisas på internationella kvinnodagen av Centerkvinnorna och Centerpartiet i Halland för att hon tydligt sa ifrån när hon i slutet av förra året möttes av ojämställda och ojämlika värderingar i form av en nakenkalender. Foto: Annika Johansson Sävborg


Helen Gustafsson i Särdal prisas på Internationella kvinnodagen av Centerkvinnorna och Centepartiet i Halland för att hon i sitt företagande arbetar aktivt för jämställdhet mellan kvinnor och män.

Helen Gustafsson (tidigare Johansson) i Särdal blev rikskänd när hon fördömde att ett maskinföretag skickade ut en nakenkalender till sina kunder, (varav hon var en). Hennes protester har gett mycket positiv feedback, men även påhopp. Som kvinna i lantbruksbranschen är hon tyvärr van vid att ses som objekt, men tiga kommer hon aldrig göra.

Vill få fler att säga ifrån

- Jag håller på med jämställdhet i många forum, men jag har inte fått sådan här uppmärksamhet tidigare. Jag hoppas att jag får får fler att säga ifrån, säger hon när Centerkvinnorna och Centerpartiet i Halland uppvaktar henne i samband med internationella kvinnodagen.

"Det är viktigt att någon säger ifrån"

Det är en strålande solig vårdag när hon tar emot blommor, diplom och tårta. Håret som vi är vana att se långt, är nu kortklippt.

- Det var ett praktist val att klippa av det, det fastnar i traktorerna och jag fick olja i håret, säger hon.

Objektifiering

Helen Gustafsson är uppvuxen i Tvååker och har idag tagit över föräldragården, (som arrenderas ut till Gun Ragnarsson berömd ekobonde). Redan som tonåring blev hon varse objektifieringen. När hon stod på torget i Varberg och sålde familjens grönsaker.

- Vilka kommentarer man kunde få, som ”ta av dig tröjan så säljer du bättre”, säger hon. Och jag var bara 15 år.

När hon gick Naturbruksgymnasiet och gjorde praktik sa hon ifrån och tog ner dessa nakenkalendrar som fanns på arbetsplatserna. Då fick hon höra att hon kunde glömma att få jobb i framtiden om hon fortsatte med det.

Stort engagemang

- Jag är uppvuxen i familj där jämställdhet var självklart, min pappa var hemma med oss på gården när vi var små och mamma var på jobbet, det var inget konstigt med det. Men det förstod jag senare att många tyckte att det var,

Helen Gustafsson har ett stort engagemang i allt hon gör. Hon är lärare i svenska som andraspråk på Söndrumsskolan och varit engagerad i svenska minoreter som romer. Hon är även ambassadör för lantbruksyrket på skolan och föreläser i ämnet för alla åttor. På gården odlar de för självförsörjning och det som blir över av exempelvis potatis säljs i gårdsbutiken som hon startade för åtta år sedan. Hon är flitig debattör och syns ofta i kommentarsfälten på nyhetssajter.

- Det är viktigt att någon säger ifrån, annars tar rasism och sexism över, säger hon. Man ska inte behöva bli bedömd för sitt utseende, utan för den man är.

Text och foto: Annika Johansson Sävborg

Fakta

Helen Gustafsson, 42 i år.

Familj: Maken Anders, och tre barn Axel, Ingrid och Desiree, 5, 6 och 13 år gamla. Och hunden Sigge.

Uppdrag: Ordförande för LRF kommungrupp, ledamot i fullmäktige Hushållningssällskapet.

Aktuell: Uppmärksammad av Centerkvinnorna och Centerpartiet i Halland på Internationella kvinnodagen som förebild och inspiratör.

Motivering till priset

”För att hon är en driven och kreativ företagare. Som stod upp i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle genom att tydligt säga ifrån när hon möttes av ojämställda och ojämlika värderingar i form av en nakenkalender.

En stark kvinna som är en förebild för oss alla.”

Läs mer i media:

Hallands Nyheter

Hallandsposten

SVT Halland

Helen Gustafsson med hunden Sigge tilldelas blommor och tårta av Jenny Håkansson från Centerkvinnorna och Mari-Louise Wernersson från Centerpartiet.