Patienter ger högt betyg till sjukhusvården i Halland

-Att patienterna ger så höga betyg på sin vård är ytterst glädjande. Det ger styrka i att Region Halland är på rätt väg och bevisar vilket gott jobb som görs varje dag av medarbetarna på Hallands sjukhus, säger Christian Lidén (C) som är ordförande för Hallands Sjukhus och annars arbetar som ambulanssjuksköterska.

 

Halländska patienter är fortsatt mycket nöjda med vården som ges av Hallands sjukhus, visar en nationell patientenkät som genomfördes våren 2021.

-Att patienterna ger så höga betyg på sin vård är ytterst glädjande. Det ger styrka i att Region Halland är på rätt väg och bevisar vilket gott jobb som görs varje dag av medarbetarna på Hallands sjukhus, säger Christian Lidén (C) som är ordförande för Hallands Sjukhus.

Näst bäst i riket

I enkäten får patienter svara på hur de upplever områden som bemötande, tillgänglighet, delaktighet och information. Totalt sett placerar sig Halland på nummer två i riket när det handlar om specialiserade somatisk öppenvård, efter Region Gotland, när man räknat samman alla områden. 9 av 10 uppger att de är positiva till den vården de fått i Halland och 93 procent har ett positivt helhetsintryck av vården.

Fortsatt förbättringsarbete

När det gäller den somatiska slutenvården ligger Halland i mitten i riket vid en sammanräkning av alla områden. Det är en liten ökning totalt sett, sedan förra mätningen för två år sedan. Ett specifikt utvecklingsområde inom slutenvården är respekt och bemötande där Halland kommer att fortsätta sitt utvecklings- och förbättringsarbete.

Under pandemin har sjukvården haft ett högt tryck och varit under stor belastning. Trots detta anger även majoriteten av patienterna på en nationell nivå, att de är nöjda med den vård och det bemötande de fått av vårdpersonalen.

Fakta
Nationell Patientenkät (NPE) är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser inom hälso- och sjukvården. Syftet är att enkäten ska bidra till förbättrings- och utvecklingsarbete i hälso- och sjukvården.
Enkäten skickades ut till cirka 15 000 patienter som under perioden mars och april 2021 fått vård på sjukhus eller specialistmottagningar i Halland, med undantag av den psykiatriska vården. I mätningen omfattas även privata vårdgivare. Svarsfrekvensen var cirka 50 procent.

Läs mer: https://resultat.patientenkat.se/