JA TILL FÖRSLAG FRÅN HALLAND SOM SKA GE PATIENTERNA MER MAKT

Anna Roos från Hylte fick med sig hela partistämman på ett tillägg om mer makt till patienterna i det nya vård- och omsorgsprogrammet som antogs på partistämman. Foto: Anki Enevoldsen

 

Hallands ombud har fått igenom ytterligare ett förslag på Centerpartiets partistämma som pågår 23-26 september. Förslaget som ska stärka patienternas egenmakt ingår i ett omfattande program för en vård och omsorg av hög kvalitet i hela landet.

- Det är ett tillägg om att stärka patienternas egenmakt i vårt omfattande program för en vård och omsorg av hög kvalitet i hela landet, säger Anna Roos från Hylte som fick hela partistämman med sig på det nya förslaget i programmet.

- Med hjälp av ny teknik kan patienterna göra mycket själva hemma. Patienternas möjlighet till egenansvar, egenvård och inflytande över planering och genomförande av vård behöver stärkas. Det kan frigöra resurser och personal för dem som inte har förutsättningar till egenansvar. Då kan alla få hjälp utifrån sina egna förutsättningar, säger Anna Roos.

Med det nya programmet vill Centerpartiet modernisera vården och omsorgen, för att göra den mer tillgänglig och tryggare samtidigt som medarbetare får bättre förutsättningar. Några viktiga förslag i programmet:

  • Ett bättre patientmöte.
  • Äldre ska inte ständigt behöva möta nya människor i äldreomsorgen. Målet ska vara max 10 medarbetare per hemtjänsttagare.
  • Det ska finnas ett jämställt och jämlikt anhörigstöd i hela landet.
  • Alla regioner ska kunna erbjuda både fysiska och digitala besök.
  • Det ska göras en nationell satsning på utbildning av fler specialistsjuksköterskor, särskilt gällande vård vid sjukdomar som hör ihop med åldrande.
  • Hela Sverige ska ha en mer jämställd vård.

FAKTA OM PARTISTÄMMAN

Partistämman är Centerpartiets högsta beslutande organ. Partistämman genomförs vartannat år och har i år decentraliserats över hela landet. Hallands 17 ombud deltar från en hubb i Falkenberg och fattar beslut om 3 program och närmare 600 motioner.