Anna Roos, oppositionsråd i Hylte:

- Alla behöver känna att man bidrar

- Alla som möter människor i sitt arbete behöver tro på människors inre kraft och kunna förmedla hopp och framtidstro, säger Anna Roos. Foto: Anki Enevoldsen

 

- Jag tycker hållbarhetsfrågorna är viktiga och framför allt har jag fokus på social hållbarhet, säger Anna Roos som är oppositionsråd i Hylte kommun och sist ut i vår serie där vi har presenterat de centerpartistiska kommunråden i Halland.

Hon vill vidga innanförskapet så att alla känner sig sedda och efterfrågade.

- Det tror jag är en nyckel till hur vi ska fixa samhällskontraktet och jobba med förebyggande åtgärder. Alla behöver känna att man bidrar, konstaterar Anna Roos.

Börja redan i förskolan

Det börjar redan i förskolan där man behöver bygga självkänsla, självförtroende och se till att alla barn har tillgång till ett språk.

"Det blir oftast billigare om man gör saker ihop. 1+1 blir mer än 2"

- Genom språket kan man bygga självkänsla så barn vågar stå upp för det de vill och känner. Då får vi barn att lyckas genom skolsystemet, säger hon.

Hopp och framtidstro

Anna Roos pratar engagerat om att skolorna ska bidra till nyfikenhet och kunskapstörst, och att barn måste få vara den de är.

- Alla måste försöka göra saker som är roliga, man behöver inte vara bäst på allt. Men testar man så är det större chans. Vi måste våga vara frimodiga. Det lever jag efter just nu, säger Anna Roos.

Tack vare det så hamnar hon i nya sammanhang, får nya kunskaper och en ny syn på livet. Det berikar att få vara med i nya sammanhang. Anna Roos tror på människors inre kraft och vill förmedla hopp och framtidstro och visa på möjligheter att förändra. Precis som Centerpartiet.

Utgår från människors behov

- Det handlar också om att stå upp för den vars röst inte hörs. Därför är det viktigt att motarbeta våld i nära relationer och se utsatta barn. Alla har människovärde och rättigheter och det är viktigt att alla vi som möter människor kan sätta oss in i deras situation, säger Anna Roos.

Som politiker utgår hon alltid från människans behov och lyfter därför behov av samverkan inom och mellan kommunala och regionala verksamheter. Därför ogillar hon starkt när man strider om vem som ska betala samtidigt som människor kommer i kläm.

- Det blir oftast billigare om man gör saker ihop. 1+1 blir mer än 2, avslutar hon.

Text och foto:

Anki Enevoldsen

Anna Roos

Bor: Långaryd med man och barn.

Sysselsättning: Tjänstledig från jobbet som enhetschef på socialtjänsten i Gislaveds kommun för att vara förtroendevald som oppositionsråd i Hylte kommun.

Specialintressen: Vinterbad, ridning, lära mig åka skidor.

Utmaning: Göra tjejklassikern samtidigt som det är valår. För att klara tjejklassikern ska man åka skidor 30 km, cykla 100 km, simma 1000 meter och löpa 10 km.