Bergenblock frågar Busch:
- Vad görs för att säkerställa vindkraften?
- Regeringens ogenomtänkta energipolitik gör att Sverige och Halland går miste om ny och nödvändig fossilfri kraftproduktion som skulle ha kunnat vara på plats och i drift inom de kommande fem till tio åren. Därför ställer jag åter en skriftlig fråga till Ebba Busch om vilka åtgärder som är på gång för att säkerställa planerad havbaserad vindkraft, säger riksdagsledamot Christofer Bergenblock.
- Vilka åtgärder avser energi- och näringsministern att vidta för att inte Kattegatt Syd och andra viktiga projekt med havsbaserad vindkraft ska gå om intet på samma sätt som nu skett med Kriegers flak? Den frågan ställer nu riksdagsledamot Christofer Bergenblock till energi- och näringsminister Ebba Busch i riksdagen.
Ändrade spelregler - ett hot
Den 2 december 2023 varnade Vattenfalls VD Anna Borg i Ekots lördagsintervju för att bolaget eventuellt skulle tvingas stoppa sina projekt med havsbaserad vindkraft efter att regeringen ändrade spelreglerna och plötsligt krävde att exploatörerna själva skulle stå för anslutningskostnaderna till
stamnätet.
Vattenfall hade vid den här tidpunkten fått alla nödvändiga tillstånd för att sätta igång med bygget av Kriegers flak tre mil söder om Trelleborg. Samtidigt hade man även fått regeringens tillstånd för bygget av Kattegatt Syd utanför Hallandskusten. I intervjun presenterade Anna Borg en möjlig lösning på problemet genom att låta vindkraftsexploatörerna bygga stamnätsanslutningarna och sedan sälja dessa till Svenska kraftnät. Därmed skulle man uppnå en rimlig kostnadsfördelning på samma sätt som var intentionen i den tidigare energiöverenskommelsen.
Spiken i kistan
- Av den anledningen interpellerade jag energi- och näringsminister Ebba Busch om hur hon såg på den lösningen, men i debatten (6/2) var statsrådet väldigt tydlig med att en sådan lösning inte var aktuell över huvud taget. Därmed slog hon också spiken i kistan för Kriegers flak och med stor sannolikhet för de flesta andra havsvindprojekt utanför Sveriges kuster. Detta innebär förmodligen
att energi- och näringsministern även satt stopp för det viktiga och efterlängtade Hallandsprojektet Kattegatt Syd och därmed för ytterligare 5 TWH årlig elproduktion i södra Sverige, konstaterar Christofer Bergenblock.
Nu när konsekvenserna av regeringens politik blivit klargjorda så kan det ju finnas anledning till självrannsakan och politikomläggning. Alltjämt så erbjuder ju Anna Borgs förslag till lösning en möjlig väg ut för regeringen, som skulle kunna rädda både Kriegers flak och Kattegatt Syd. Alternativet är ju att Svenska kraftnät helt enkelt bygger anslutningspunkterna själva, så som varit utlovat sedan energiuppgörelsen 2016.
Stopp för havsvindprojekt
- Regeringens ogenomtänkta energipolitik har redan satt stopp för ett av Sveriges viktigaste havsvindprojet, men risken är stor att många andra projekt också kommer gå om intet. Därmed går vi miste om ny och nödvändig fossilfri kraftproduktion som annars skulle kunna vara på plats och i drift inom de kommande fem till tio åren för att trygga elbehoven hos företag och hushåll i södra Sverige. Tyvärr så råder det ingen som helst tvekan om att Kattegatt Syd hör till de projekt som nu riskerar att haverera på grund av regeringens politik, avslutar Christofer Bergenblock.