Centerpartiets praktikant svarar på vad som händer i Washington

Emanuel Örtengren är under hösten Centerpartiets praktikant på Center for Transatlantic Relations (CTR) i Washington, D.C. CTR har i flera år rankats som världens främsta tankesmedja gällande relationerna mellan USA och Europa.

Hej Emanuel, berätta något om dig själv och ditt engagemang i Centerrörelsen!

Hej! Jag har bott utomlands några år och började därför engagera mig i Centerrörelsen först när jag flyttade hem till Sverige förra året. Innan dess läste jag statskunskap och nationalekonomi på Sciences Po Paris och University of Toronto. När jag flyttade hem till Sverige jobbade jag först med Antonia Ax:son Johnsons stiftelse Axfoundation och deras integrationsinitiativ Yrkesdörren, och jag gjorde även ett kortare projektuppdrag åt Timbro. Jag blev officiellt medlem i Centerpartiet tidigare i år, och gick också med i Centerstudenter. När jag kommer hem från USA hoppas jag fortsätta ett lokalt engagemang i Lidingö kommun där jag fortfarande är folkbokförd och där jag känner Centerpartiets gruppledare Patrik Buddgård sedan länge.

Du har nu hunnit vara på plats på CTR ett tag – vilka har varit dina första intryck?

För det första är arbetsuppgifterna väldigt varierande. Vissa dagar sitter jag mest och läser och skriver, och andra dagar har vi fullt upp med att planera och koordinera inför seminarier och andra evenemang. Ibland kan vi få ringa direkt till kongressledamöters kontor för att prata med deras schemaläggare. Då måste man gå rakt på sak, man kan inte vara blyg eller försiktig!

Mitt främsta intryck är att amerikaner belönar att man är ambitiös och tar initiativ. På CTR uppmuntras vi att skriva texter för att publicera genom CTR:s egna kanaler eller på andra sidor, och om vi till exempel kommer på idéer för seminarier som CTR kan anordna så är det vi själva som får ansvar för att genomföra de idéerna.

Här i Sverige får vi nästan daglig rapportering om Trumps till synes urspårade tweets och provokationer, och det är lätt att få intrycket att USA är ett land i politiskt kaos. Hur är opinionen och stämningen i USA? Vilka är de stora diskussionerna just nu?

Man ska inte ta lätt på Trumps provokationer: de skadar både den inrikespolitiska sammanhållningen och USA:s relationer med andra länder. Och kaoset i Trump-administrationen diskuteras förstås dagligen också i amerikanska medier.

Samtidigt får jag intrycket att svenska medier lägger alltför stor vikt vid vad Trump säger snarare än vad han åstadkommer. För att ge ett konkret exempel vill Trump förbjuda transpersoner från att tjänstgöra i den amerikanska militären, vilket han tillkännagav på Twitter den 26 juli. Men det amerikanska försvarsdepartementet vidtog till en början inga åtgärder för att implementera förbudet. Och den 13 oktober presenterade en grupp kongressledamöter från både Demokraterna och Republikanerna ett lagförslag för att försöka upphäva förbudet. Det här är bara ett av många exempel på hur andra institutioner sätter käppar i hjulen för Trump när han försöker driva igenom sina mest kontroversiella förslag. Det visar även hur man inte ska underskatta det amerikanska maktdelningssystemets motståndskraft mot en extrem president. Med tanke på att vi saknar en andra kammare och inte har en författningsdomstol eller federalt styre i Sverige är det tveksamt om vårt eget politiska system skulle kunna bjuda lika stort motstånd mot en Trump-liknande politiker.

Förutom Trump är ett stort samtalsämne som jag noterat på senare tid hur man ska hantera stora teknikföretags växande inflytande. Att den diskussionen förs så intensivt just nu beror dels på de fake news som förekommer i sociala medier, och dels på att inte minst Amazon, Facebook och Google nu växt sig så stora att de har fått monopolmakt. Därför börjar allt fler politiker från både höger och vänster diskutera hur dessa teknikjättar ska regleras. Jag kommer att behandla det ämnet mer i detalj i en av mina kommande månadsrapporter till Centerpartiet

CTR:s huvudområde är de transatlantiska relationerna mellan Europa och USA. Många av president Trumps utspel har handlat om frågor som är av avgörande betydelse för Europa, såsom USA:s förhållande till Nato. Har ni märkt en förändring i de transatlantiska relationerna sedan förra valet?

Ja, det har absolut skett en förändring. Men förändringen handlar inte så mycket om hur förhållandena ser ut på tjänstemannanivå – där är relationerna fortfarande goda – som om vilka frågor som prioriteras och sättet som de diskuteras på. Trump är främst omgiven av tidigare affärsmän och militärer, och det präglar den amerikanska regeringens världssyn. Till exempel är önskan att USA:s europeiska allierade ökar sina försvarsutgifter inte ny, fast det raka sätt Trump med flera uttryckt den på skiljer sig från tidigare administrationers tillvägagångssätt. Men jag vill ännu en gång understryka att det är en skillnad mellan vad Trump säger och vad hans regering gör. Trots att Trump ifrågasatt NATO-samarbetet har USA faktiskt ökat sin truppnärvaro i Europa, särskilt i Baltikum inför den ryska militärövningen Zapad.

Mitt råd till de som vill lära sig mer om hur amerikansk politik och de transatlantiska relationerna utvecklas är därför att se förbi de braskande rubrikerna och fokusera mer på de detaljer som inte väcker lika mycket uppmärksamhet. För att få en balanserad och heltäckande bild av aktuella händelser i USA kan jag särskilt rekommendera sidor som oberoende/centristiska Politico, FiveThirtyEight och The Atlantic samt vänsterliberala Vox och konservativa National Review. Och prenumerera på CTR:s nyhetsbrev Transatlantic Must-Reads!