Europarådets "Kaviardiplomati" i fokus för Kerstin Lundgren

Antiliberala och antidemokratiska krafter mobiliserar, och det krävs ageranden för att säkra de värden som byggt Europa och västvärlden.

Sitter nu i Strasbourg. Vårsession i Europarådets parlamentarikerförsamling. Ett år har gått sedan en grupp av oss tog den öppna fighten mot de krafter som vi upplevt underminerat våra värden. Det var en direkt följd av att ett antal ledande företrädare besökt Al-Assad med hjälp av ryskt militärflyg och ryska dumaledamöter, en del på EU:s sanktionslista. Förtroendet var förbrukat för ett antal ledande personer, som en efter en lämnade sina uppdrag. Men till detta kom att en tidigare EPP-ledare blev föremål för rättsprocess i Italien för betydande mutor från Azerbajdzjan under hans tid i Europarådet. Det innebar att vi drev fram en oberoende utredning av den så omtalade ”Kaviardiplomatin”.

Denna vecka fick vi utredningen på 200 sidor om kopplingar till Azerbajdzjan. Fem ledamöter pekas ut, varav den talman vi avsatte pekas ut tydligast för korruption. Men detta är bara en varningssignal för oss, mer måste göras. Europarådet, en av de första normerande institutioner som skapades på ruinerna och erfarenheterna från andra världskriget, utmanas av de krafter som vill bryta upp de värdegrunder som byggt Europa och väst. Värden som mänskliga rättigheter, som döms av Europadomstolen, demokrati och en stat som agerar under lagar och gemensamma normer med oberoende rättsväsende. Dessa krafter talar om illiberala demokratier och utvecklar autokratier för att förhindra människors frihet och drömmar. Här kryper korruptionens fula trynen fram och andra metoder som vi sett från förr. Rapporten talar om Ryssland, Armenien men också om ett antal andra länder. Arbete återstår att göra! För oss alla! På alla områden! Det handlar om morgondagens frihet!

För övrigt har jag sedan sist besökt både Nepal och Zimbabwe. Intressanta erfarenheter från två länder som har en lång historia av våld och förtryck. Finns hopp!? Mer om detta en annan gång. Syrien och kemvapen har annars stått högt på agendan även för mig. Det är ett gungfly eller en balans på slak lina nära flera stup. Men den gemensamma reaktionen från USA, UK och Frankrike mot Syrien får nog sägas vara förenligt med folkrättens krav också utifrån det faktum att Ryssland blockerade Säkerhetsrådet.

Vi skall nog till detta lägga Turkiets agerande i Syrien och det plötsligt utlösta valet i Turkiet av både nytt parlament och president den 24:e juni. Hörde någon säga att det krävs ett halvår för att planera ett bröllop men ett val ska ordnas på 2 månader istället för som tidigare planerat i november 2019. Men möts av både hopp och förtvivlan av olika grupper. Ska följas.