European Women's Academy: vad är det?

Karola Svensson, Falköping, går under 2018 ALDE-partiets utbildning European Womens' Academy. Utbildningens syfte är att skapa nätverk av kvinnliga politiker och att ge dem bättre förutsättningar för att kunna vinna val på både kort och lång sikt.

Hej Karola! Berätta lite om dig själv.

Jag är en tjej på 49 år, har två barn och en ”pojkvän”. Har varit frisörföretagare i 24 år men lade mitt företag på is när jag 2014 hade förmånen att bli kommunstyrelsens förste vice ordförande och blev politiker på heltid.

Min stora rädsla har alltid varit att drunkna men 2014 gick jag en dykkurs och idag är det ett av mina stora intressen. Är man 20-30 meter ner under ytan är det tyst, lugnt och ingen som kan prata med mig. En härlig stund för rekreation och eftertanke.

Berätta lite om European Women’s Academy (EWA), vad har ni fått göra?

EWA har på många sätt varit en häftig upplevelse. Första helgen vi träffades, 30 kvinnor från hela Europa som inte kände varandra, var det som att komma ”hem”. Tänk dig känslan att du blir sedd, förstådd, får cred av 30 engagerade kvinnor som alla är lika taggade att lära sig mer. Men även av otroligt duktiga och engagerade föreläsare som verkligen var tydliga med att det var för vår del de var där. Jag kände verkligen tillit och engagemang som gjorde mig glad och ännu mer peppad.

Vi har haft föreläsningar och vi har gjort grupparbete om vartannat. Det har handlat om fundraising, att tala inför grupp, storytelling och att skapa ett tydligt och kraftfullt meddelande. Men vi har också lärt oss hur viktigt det är att ha ett kampanjteam som på olika sätt stöttar en, för att man som förstanamn ska orka hela kampanjperioden.

Varför valde du att söka programmet?

Jag är av naturen nyfiken på att lära mig nytt, att utvecklas både som politiker och som människa, och det här lät oerhört intressant. Först tvekade jag, en kurs på fackspråk på engelska… Men så tänkte jag om. Klart jag ska ansöka! Jag blev oerhört glad och tacksam när jag fick veta att jag skulle få gå EWA-utbildningen.

Vad är det främsta du tar med dig från EWA? Hur kommer du att använda dina nyvunna kunskaper i din politiska roll?

Jag tror att jag tar med mig detta med storytelling och budskap främst. Jag tycker att båda är lite svåra men oerhört viktiga. Vi har precis avslutat ett val där jag försökte använda min nya kunskap så mycket som möjligt, men för att bli riktigt bra på det behövs det mer träning. Jag hoppas att jag får bli en av dem som kandiderar till EU-parlamentet. Då kommer jag att finslipa mina budskap, storytelling och att prata inför folk. Men även i det vardagliga politikerarbetet använder jag det jag lärt mig på olika sätt.

Skulle du rekommendera andra att söka till EWA? Varför?

Jag skulle absolut rekommendera EWA! Jag är inte förespråkare för kvinnliga eller manliga nätverk. Jag är inte med i Centerkvinnorna utan i partiet eftersom jag anser att blandade grupper är mest utvecklande. MEN, känslan jag fick av att vara i en grupp med 30 kvinnor som boostar varandra var en härlig känsla. Det är värt att gå utbildningen bara för den känslan.

Men, den största delen är fortfarande allt jag lärt mig av proffsiga och engagerade föreläsare som hela tiden fyllt oss med energi, kunskap och känslan av att vi är viktiga, att vi kan och att vi är starka. Till detta kommer vänskapen mellan oss som gått kursen. Helt plötsligt känner jag människor i större delen av Europa. Jag har fått insyn i hur det till viss del funkar i andra länder. Om jag åker till något av EU-länderna vet jag att jag skulle bli väl mottagen av dem som gått kursen och om jag skulle komma in i EU-parlamentet kommer jag troligtvis känna några redan innan jag kommit på plats. Så JA, jag skulle gärna rekommendera EWA.