Kerstin Lundgren sammanfattar intrycken från sin Kinaresa

Utvecklingen i Kina går mot allt mer centralisering och kontroll. Det är också tydligt att Xi Jinping allt mer vill öka Kinas internationella prestige och position som stormakt. Kerstin Lundgren spenderade nyligen en vecka i Peking och sammanfattar här sina intryck.

Våren har skymtat och vi vet att den kommer. Själv mötte jag den under en vecka i Peking. Var intressant och mycket tankeväckande. Reste med Folk och försvar men spanande på ekonomin, kultur, handel, utrikes- och säkerhetspolitik samt förstås MR och media. När det gäller MR fick vi bilder från Xinjang där regimens omskolningsläger tvingar uigurer att överge sin identitet. Hör hur hankineser flyttar in som ”tvångsgäst” i uigurers hem för att övervaka familjerna. Som att det inte räckte med all kontroll som Kina bygger upp elektroniskt och med övervakningskameror, polis och checkpoints där. Vi träffade några journalister som bjudits in att resa på regimens ”uppvisningsresa”. Historiens vingslag kan höras och övergreppen mot mänskliga rättigheter är förödande.

Men för mig var det också värdefullt att lyssna lite djupare kring hur det ser ut på vår ambassad i Peking. Detta inte minst viktigt efter att den tidigare ambassadören nu utreds för att ha förhandlat med främmande makt. Den kinesiska regimens hantering av Gui Minhai, vår svenske medborgare som kidnappades från Thailand, är oacceptabel. Vår ambassadörs agerande var också oacceptabelt. Vi tog vi upp fallet med den högste politiske företrädare vi träffade, Utrikesutskottets vice ordförande.

Resan gav en tydlig bild av Kina under Xi Jinping. När han talar om Kinas pånyttfödelse så är det som stormakt. Denna makt vill man använda för att omforma de globala strukturer som vi byggt upp efter andra världskriget. De vill skapa ett kinesiskt alternativ och de har till skillnad från Ryssland och andra auktoritära ledare resurser för att på bred front söka omforma sin omvärld. De jobbar med att bygga beroenden på olika sätt och här får vi vakna upp. Tron på att de omfamnar våra system är falsk. Det låter så, men kommer med omtolkning i form av att allt ska läsas med kinesisk karakteristik. Kommunistpartiet och ytterst Xi själv har alltid sista ordet, makten centraliseras och koncentreras. Kontrollapparaten växer snabbt och brett. Kina vill sälja sin samhällsmodell till omvärlden och är beredd använda alla åtgärder för att nå sina resultat. Det är tydligt att 100 år efter Maos övertagande 1949 ska målet ha nåtts. Förödmjukelsens århundrade ska då vara ett minne blott.

Det är viktigt att vi inte låter oss bländas av den snabba utvecklingen i Kina, utan är tydlig med vår väg och vårt alternativ. Stå upp för frihet, för demokrati, väl fungerande oberoende rättssystem under lagarna och hållbar utveckling.