• / Nyheter
  • / Kerstin Lundgren spanar österut

Kerstin Lundgren spanar österut

Kerstin Lundgren rapporterar från sina senaste resor, och reflekterar över Rysslands och Kinas agerande i sina närområden. Särskild vikt lägger hon vid protesterna i Hong Kong som pågått sedan i våras.

Jag har precis kommit hem från resa till Armenien och Georgien. Två länder som finns i en mycket het region. Vi firar i år Östliga partnerskapet 10 år och kan konstatera att i sex av de sju länderna lever konflikter där Ryssland har ett aktivt intresse och närvaro. Det sjunde landet, Vitryssland, lever på nåder och vissa spekulerar om det inte bara är en tidsfråga innan Unionen mellan de två länderna blir det förenade Ryssland.

För länder som Georgien, Ukraina och nu även Armenien finns det en tydlig vilja att inte ännu en gång tas över av Kremls maktambitioner. Här har vi och EU ett stort ansar att skapa förutsättningar för deras självständighet. Vi måste fördjupa diskussionerna kring hur det sker. Det är delvis mot den bakgrunden som vi nu gjort mandatperiodens Talmansresa med riksdagens gruppledare till Armenien och Georgien. Sverige står upp för små länders självbestämmande, territoriella integritet och människors frihet och demokrati. Vår resa var ett statement. För egen del avslutade jag med kontakter med vårt systerparti och en av deras grundare. Fick då en bok om hans tid i Gulag. Han har att berätta.

Men det är inte bara i öst det mullrar. Vi har alla kunnat följa människornas mod i Hongkong, som tagit fighten mot den kinesiska maktmarionetten Carrie Lam. De har tagit fighten för att behålla det som lovades – ett Kina men två system. I skrivande stund kommer uppgifter om att Joshua Wong, en av ledarna för protesterna i Hongkong, arresterats. Tillsammans med flera andra. De har ju kämpat mot lagen som medger att ”arresterade” personer kan utlämnas till Kina. Vi vet att personer kidnappas av kinesiska aktörer och förs till Kina för att undanröjas. Svenske Gui Minhai är en av dem. Bilden av Kinas expansion i Sydostasien och bortom är synlig på många sätt. Taiwan följer noga det som nu händer i Hong Kong, och vi också. Massakern på Himmelska Fridens torg finns i 30-årigt minne.

Det som händer i Mellanöstern, Brexit, G7-möte och uppmarschen till presidentvalet i USA skulle kunna vara ämnen för flera stycken och många tankar. Vi ses kanske på partistämman och kan samtala om det och mycket mer!