Nora och Linnea är årets praktikanter i Bryssel!

Bild

Trots att mycket sats på paus under Coronapandemin måste EU-parlamentets hjul snurra. Nora Gahnström Kibayi och Linnea Andersson kommer i höst praktisera hos Fredrick Federley och Abir Alsahlani i denna speciella tid. Vi har ställt lite frågor om deras första intryck, vad de ser fram emot och vad de tror blir höstens hetaste frågor. Dessutom får vi reda på varför de sökte till Centerpartiets internationella akademi.

Ni har precis börjat er praktikperiod i en otroligt speciell tid, vad är ert första intryck av Bryssel och EU?

Nora: Bryssel är en väldigt spännande stad, vi båda gjorde praktik här förra hösten och trivdes superbra. I år är ju väldigt mycket annorlunda i och med coronapandemin. Det är inte lika mycket aktivitet i Europaparlamentet som det brukar och mycket sköts digitalt. Det är dock väldigt imponerande hur bra arbetet flyter på trots omständigheterna.Med lite planering och kommunikation så löser sig det mesta!

Linnea: I Bryssel är det obligatoriskt att bära mask utomhus och på de flesta ställen i parlamentet, vilket har varit en stor omställning. Trots dessa utmanande tider har Europaparlamentet och Centerpartiets kontor gjort stora anpassningar och vi kunde resa ner till Bryssel trots allt. Vi kan vara en del på kontoret även om vi utför många arbetsuppgifter hemifrån, vilket funkar bra. Dock saknar jag den personliga kontakten med kollegorna.

Ni har lite olika bakgrunder, skulle ni vilja berätta om er själva och ert tidigare engagemang?

Linnea: Jag är uppvuxen på den västerbottniska landsbygden i den lilla byn Ivarsboda och har sett de utmaningar man möter av att bo på landsbygden, vilket bland annat väckte mitt politiska intresse.

Under hösten 2019 gjorde jag praktik på North Sweden European Office i Bryssel där jag fick jobba med frågor rörande landsbygdsutveckling, miljö, klimat och innovation. Efter praktiken ville jag fortsätta utvecklas och jobba inom dessa områden. I somras tog jag min Politices kandidatexamen vid Umeå universitet och får nu möjlighet att utvecklas inom de områden jag vill.

Nora: Jag kommer ursprungligen från Gotlands landsbygd och har precis tagit min kandidatexamen i rättsvetenskap med internationell inriktning. Även om min familj varit engagerad i Centerpartiet och jag stått bakom värderingarna är det först nu som jag har börjat engagera mig på riktigt. Det känns superkul!

Precis som för Linnea är landsbygdsfrågor viktiga för mig. Jag brinner också för internationell rätt och mänskliga rättigheter - alla dessa områden får jag nu möjlighet att jobba med som trainee och det är verkligen jättehäftigt.

Vad tror ni kommer bli de hetaste frågorna att följa till hösten?

Linnea: Den givet hetaste frågan under hösten kommer fortsatt vara coronapandemin och EU:s roll i denna pandemi med återhämtningsfonderna. Utöver det tänker jag att klimatfrågan kommer segla upp på agendan igen.

Själv kommer jag hålla ett extra öga på det ökade intresset för vätgas och dess roll i klimatomställningen.

Nora: I EU överlag så tror jag likt Linnea att återhämtningen efter coronakrisen kommer att vara högt på agendan. Det är otroligt många i Europa som drabbats ekonomiskt. Sedan är migrationsfrågan och klimatet något som kommer diskuteras mycket. Båda frågorna är brådskande att ta itu med, särskilt då coronapandemin har krävt mycket akut fokus i år.

Vad fick er att söka till internationella akademin och vad ser ni fram emot mest?

Linnea: Efter ett inspirerande besök hos Fredrick Federley under hösten 2019 bestämde jag mig för att jag ville söka praktikplatsen på "the office of glory". Jag fick även bilden av att akademin satsade på att ge praktikanten en betydande roll i arbetet med riktiga och viktiga arbetsuppgifter.

Det jag ser mest fram emot under denna praktikperiod är att grotta ner mig i centerpartistisk EU-politik och få möjligheten att arbeta mitt i politikens hjärta i Bryssel!

Nora: Då jag har ett intresse för internationella relationer, EU-rätt och Sveriges plats på EU-arenan så kändes en praktikplats på Centerpartiets brysselkontor perfekt.

Jag ser fram emot att lära mig mer om utrikespolitik och hur Centerpartiet jobbar för att bidra till en rättvis värld. Jag har redan lärt mig en hel del, så det blir spännande att se hur många erfarenheter rikare man kommer att vara efter denna praktik!

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.