Biden tar över - Trump består?

När detta skrivs så har övergången till Biden/Harris-administrationen till slut inletts. Turerna som följt efter valet var väntade om än inte så vackra. Donald Trump hade ju lagt ut rälsen sedan länge. Drivit åsikten att förtidsröster och poströster i grunden var felaktiga och borde stoppas. Och i vart fall alla poströster som kom efter valdagen. Valdagen var då röstningen skulle ske. Allt medan Biden och Demokraterna drev på vikten av att rösta och att rösta tidigt i denna pandemins tidevarv.

President Trump sa själv att han verkligen ogillade att förlora och det har vi alla sett. Han har angripit förtidsröster och poströster. Han har utnyttjat den variationsbredd som finns i delstaternas olika valsystem för att utså tvivel. 17 delstater av 50 tillåter att röster börjar räknas först när vallokalerna stängt medan vissa, som Florida, får börja räkna röster som kommit in i förväg. Detta gör att resultaten rullar in i olika vågor. Väl medveten om att fler Demokrater röstade per post eller i förväg gjorde det lätt att se vad som skulle komma. Trump sa att han gick och la sig som stor vinnare men vaknade till att han helt plötsligt tappat försprång på typ 600 000 röster. Fusk! Vilket han skulle bevisa.

Nu har President Trumps juridiska team under förre NY-borgmästaren Rudy Giuliano visat upp ett pärlband av märkliga anklagelser och framträdanden. Domstolar har avslagit den ena framställan efter den andra alltmedan Trump twittrat om sin vinst. Konspirationstombolan har snurrat snabbt och ljudligt. Tänker att med sådana rådgivare under fyra år kanske en del kan förklaras. Men främst säger det mycket om Donald Trump som uppenbart ville höra detta.

Alltnog, nu är team Biden/Harris på väg in. Den 20 januari kl. 12 är klockan slagen. Biden har ju sagt att han vill söka ena USA, vara en president för både blå och röda stater. Det är bara två år till mellanårsvalet. Då väljs en helt ny kongress och 34 mandat i senaten är uppe för omval. Av dem är 12 demokrater och 22 republikaner. Det kan skapa nya möjligheter för Demokraterna att få majoritet i senaten om nu omvalet i Georgia den 5 januari inte går som de önskar. Det blir ett viktigt omval. Också för att se hur väljarna bedömer denna sista tid med President Trump och Bidens signaler om sin nya administration.

Den fråga många ställer är förstås vilka planer som klanen Trump smider och hur Republikanerna kommer att utvecklas. Kommer de att följas åt eller gå skilda vägar? En sak är nog alldeles klar, Donald Trump lämnar inte scenen utan intar en ny. Han är den sittande president som fått flest röster någonsin. Han har en stor och stark följarskara. Han vill vara oförutsägbar som tidigare. Synas, höras och leverera sin sanning till alla följare. Hans val påverkar USA och det påverkar oss, världen. För det är inte långt till nästa val. Men låt oss hoppas att vi tillsammans kan bygga tillbaka bättre förtroende med Biden/Harris för den liberala demokratin.