Liberal Democrats har haft höstkonferens

Liberal Democrats, Centerpartiets systerparti i Storbritannien, anordnade i september sin höstkonferens helt digitalt. Vi har pratat med deras internationella chef Isabelle Pucher om utmaningarna med ett digitalt evenemang, deras viktigaste beslut och vägen framåt. Mitt under rådande pandemi och med Brexit runt hörnet är det minst sagt stormigt i den brittiska politiken.

Kan du berätta lite om er höstkonferens, vad är det för något?

Liberal Democrats höstkonferens kan liknas vid Centerpartiets partistämma. En konferens hålls på våren och en på hösten. Medlemmar från olika distrikt runt om i Storbritannien och olika länder i världen deltar och röstar på motioner, håller egna event och kan delta i utbildningar.

På grund av den rådande pandemin anordnade vi för första gången någonsin en konferens online. Vi lyckades skapa en engagerande plattform där våra medlemmar fick möjlighet att engagera sig, rösta på 13 olika motioner och mycket mer. Totalt deltog 3100 medlemmar vilket var nytt rekord. Ungefär 60 olika event hölls utanför själva stämmosalen samt 120 olika fortbildningssessioner och cirka 40 stycken utställare.

Ni har anordnat höstkonferensen helt digitalt för första gången, vad har varit det mest utmanande?

Att totalt ställa om från en fysisk konferens till en helt digital med endast tre månaders varsel. Något väldigt viktigt för oss var att inkludera röstning i vår onlineplattform på ett säkert och smidigt sätt. Den pandemi vi nu befinner oss i har gjort det viktigare än någonsin att säkra demokratin.

Finns det några beslut ni fattat som du skulle vilja lyfta fram lite extra?

En av våra 13 motioner rörde Liberal Democrats relation till EU vilket har varit en av våra starkaste kärnfrågor de senaste fyra åren. Det har gett oss många nya medlemmar som antagligen inte hade gått med i ett politiskt parti annars.

Med en potentiell hård Brexit några veckor bort var det viktigt att vi träffade rätt i vårt beslut. Till slut landade vi i ett pragmatiskt förhållningssätt. Vi ser att landet är väldigt splittrat just nu och att det är ett långsiktigt mål för Storbritannien att söka medlemskap i EU igen, när det är rätt timing och acceptabla villkor. Sammanfattat betyder det att Liberal Democrats erkänner att den allmänna opinionen är väldigt splittrad i den här frågan. Att kampanja för att ansöka om EU-medlemskap så fort chansen uppstår vore dumdristigt för den framtida EU-debatten i Storbritannien.

På det här viset är vi fortfarande trogna vår internationalism och löftet att ansöka om EU-medlemskap igen. Samtidigt inser vi att ett pragmatiskt förhållningssätt är den enda chansen för att det ska ske på ett sätt som gör att Storbritannien förhoppningsvis kan enas i beslutet.

Utöver detta behandlade vi andra motioner. Ett urval av dessa är förbättrat stöd till psykisk hälsa för sjukvårdspersonal, basinkomst, regeringens agerande under Covid-19 pandemin, framtiden för Hong Kong och att stötta icke-binära och transpersoner inom Liberal Democrats.

Hur går det med Brexit?

I skrivande stund pågår förhandlingarna mellan Storbritannien och EU för fullt i London och media rapporterar vilt om möjliga utgångar. Faktum är att om inget händer inom en vecka är det stor risk att Storbritannien lämnar EU utan en Brexit-deal. Många anser att det hade varit ett katastrofalt utgångsläge för båda sidor, men det är och har inte alltid varit åsikten bland befolkningen i Storbritannien.

Media börjar ta ett större ansvar genom att rapportera mer och bredare om situationen vi står inför jämfört med tidigare. Regeringen har satsat miljoner på olika reklamkampanjer för att informera om vad Brexit kommer att innebära för alla, men faktum är att ingen riktigt vet hur det kommer att bli. Samtidigt kommer det nyheter om hur regeringen bygger lastbilsparkeringar i södra England för eventuella milslånga köer till franska gränsen. Nyligen har det brittiska fiskeförbundet gått ut offentligt och markerat för regeringen att en Brexit-deal är bättre än ingen alls. Det är dock oklart vad regeringens ambition är. Boris Johnson har också förlorat sina två närmaste rådgivare, Lee Cain och Dominic Cummings, och nu är frågan hur han kommer agera framöver.

I dessa turbulenta tider, vad är era viktigaste frågor framöver?

Vi släppte precis en ny kampanj, som ligger vår partiledare Ed Davey extra varmt om hjärtat, som handlar om bättre stöd till personliga assistenter. Systemet ser annorlunda ut här i Storbritannien och det är ofta familjemedlemmar som vårdar långtidssjuka närstående hemma. Ett gammalt system gör att förutsättningarna är dåliga och ersättningen är väldigt låg. Ed Davey har själv vårdat sin sjuka pappa, mamma och farmor i ung ålder och nu vårdar han tillsammans med sin fru deras multisjuka son.

Utöver det kan vi se fram emot ny politik och nya kampanjer på klimatsidan. Ed Davey har också nyligen påbörjat en så kallad ”listening tour” där han reser runt, i den mån restriktionerna tillåter, i landet för att prata med människor och företagare. Budskapet är att alla går igenom en svår tid just nu och att Liberal Democrats vill lyssna. Givetvis fortsätter vi att hålla regeringen ansvarig gällande deras Covid-19-agerande samt situationen runt Brexit.