Centerpartiets nya Europaparlamentariker: Emma Wiesner

Trots att det är ett mellanvalsår händer det mycket i EU-politiken just nu. Unionens institutioner och medlemsländer vidtar en rad olika åtgärder för att tackla covid-19, diskussioner om hårdare sanktioner mot Ryssland pågår och arbetet med att bygga upp starka relationer med USA:s nya president Joe Biden har precis tagit fart. För Centerpartiets del är den mest aktuella nyheten att partiet har tillsatt en ny Europaparlamentariker, nämligen Emma Wiesner, en driven ingenjör med ena foten i energibranschen och den andra i politiken!

Emma Wiesner stod som tredje namn på Centerpartiets valsedel till Europaparlamentet inför valet våren 2019, och fick därför möjligheten att ersätta Fredrick Federley i parlamentet efter hans avgång. Det är den första heltidstjänsten inom politiken för Emma, men långt ifrån starten av hennes engagemang inom Centerpartiet. Hon var bland annat med och startade upp Centerpartiets ungdomsförbunds avdelning i Västerås och var distriktsordförande för förbundet i Västmanland under sina ungdomsår. Hon har också varit förbundsstyrelseledamot i Centerstudenter, ersättare i partistyrelsen och har varit aktiv i Centerkvinnorna.

Med en utbildningsbakgrund inom ingenjörskap med inriktning energisystem har Emma flera arbetserfarenheter från energibranschen, men hon har även varit trainee på Svenskt Näringslivs Brysselkontor. Framöver kommer hon arbeta sida vid sida med Centerpartiets andra Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani, men hon kommer verka för de politiska frågor hon själv brinner mest för. Hon vill bland annat kämpa för en bättre europeisk klimatpolitik och hon tror att hennes kunskaper inom energibranschen kommer ge henne de rätta verktygen, framförallt inom frågan om omställning till förnybar energi. I Europaparlamentet kommer Emma sitta i miljöutskottet, energi- och industriutskottet, jordbruksutskottet, fiskeriutskottet och granskningsutskottet för djurtransporter.

Vi har fått chansen att ställa några frågor till Emma kring hennes tankar om att få inleda ett nytt kapitel i livet med Europaparlamentet som arbetsplats.

Hur känns det att påbörja uppdraget som Europaparlamentariker?
Det ska bli spännande. På EU-nivå finns det massor av frågor att ta itu med och jag ser fram emot att få vara med och hantera dessa. Jag har ju inte arbetat som politiker tidigare men är säker på att jag kan hantera allt vad uppdraget innebär. Som ingenjör har jag gått in på väldigt mycket detaljer och det tror jag kommer gynna mig i kommande EU-förhandlingar.

När och hur började ditt politiska engagemang?
Som 13-åring såg jag filmen En obekväm sanning av Al Gore. Där och då fick jag upp ögonen för klimatkrisen och det blev starten för mitt klimatengagemang. Kort därefter gick jag med i Centerpartiet. Jag insåg att detta är ett akut problem där jag ville vara med och göra skillnad, vilket också blev en anledning till att jag valde att utbilda mig till energiingenjör. Energifrågan utgör en stor del av lösningen på klimatkrisen.

Vad har du för politiska målsättningar?
Jag vill jobba för energiomställningen, att medlemsländerna ger upp den fossila energin och satsar på det förnybara. EU subventionerar ännu det fossila och det utgör 73 procent av Europas energi - här vill jag se förändring. Sen vill jag se mer utbyte av el medlemsländerna emellan då dagens begränsningar i elnätet är en stor och angelägen EU-fråga. Utöver det här så finns det många andra frågor jag ser fram emot att jobba med så fort jag kommit igång nere i Bryssel.

Kort fakta om Emma

Aktuell: Ny EU-parlamentariker för Centerpartiet.
Ålder: 28 år.
Utbildning: Civilingenjör med inriktning mot energisystem, Uppsala universitet.
Tidigare jobb: Public affairs-ansvarig på Northvolt, energimarknadsanalytiker på Sweco, trainee på Svenskt näringslivs Brysselkontor, samt sommarjobb på Mälarenergis kraftvärmeverk i Västerås och ABB.
Bor: I Stockholm. Nu även i Bryssel.
Uppväxt: I Västerås.