Ann-Marie Nilsson hämtar kraft i familjens sommarstuga, som i dagarna också blivit hennes permanenta hem. Foto: Lena Elf

 

"vi vågar ta de svåra besluten"

 

Valtider är bråda tider. Inte minst för Kommunstyrelsens ordförande och Ann-Marie Nilsson är inget undantag. Vi gjorde ett nedslag hemma hos kommunalrådet för att ta pulsen på henne en vecka före valdagen.

Ann-Marie Nilsson

Ann-Marie Nilsson tycker om att laga mat. "Både jag och Anders tycker om att vara i köket". Foto: Lena Elf

Vad gör du just nu?

- Hackar gräslök, säger Ann-Marie och tittar upp från skärbrädan. Nej skämt åsido. Egentligen har jag semester, men även om jag inte sitter på kontoret så är jag tillgänglig, för partiet och för media. Det tillhör uppdraget.

Hur gör du för att gå ner i varv?

- Jag tillbringar tid här hemma i lugn och ro. Läser gärna, det är ett bra sätt att koppla av.

Går det att koppla av på semestern före ett val?

- Jag är nog rätt bra på att ta vara på lediga stunder och att koppla bort jobbet när jag är ledig. Men kanske inte så bra som jag inbillar mig...I det undermedvetna rullar det på. Ett valår är partiarbetet prioriterat under sommaren. Men även det kommunala rullar ju på kommunala som vanligt.

Hur många valrörelser har du varit med om?

- Jag har varit politiskt aktiv sedan 1976, men i olika roller och från början mer i bakgrunden. Sedan 1994 har jag varit med och ansvarat för valarbetet, både som valombudsman och politiker.

Vad var det som från början fick dig att välja politiken?

- Jag är uppväxt på landsbygden i Släthult, en liten by utanför Smålandsstenar. Båda mina föräldrar var aktiva i Centerpartiet. Min mamma var ledamot i kommunalfullmäktige på 60-talet, hon har hela tiden varit en stark förebild för mig.

Var det självklart att det skulle bli just Centerpartiet?

- Det var nog så på landsbygden, de flesta unga var med. Men visst hade jag en tid då jag ville revoltera och välja tvärtemot, men det gick över. Det var också så att föreningslivet stod för det utbud som fanns i en liten by, och CUF var väldigt aktiva. De ordnade mycket sociala aktiviteter, fester, dans och idrott.

Lite politiska aktiviteter också kanske...? Vi utförde mycket politiskt arbete. Jobbade med lokal påverkan i olika frågor, inte minst inför kärnkraftsomröstningen. Centerpartiet stod för linje tre, (avveckling inom 10 år och satsning på alternativ). Vi arbetade tillsammans med flera andra grupper i samhället, allt från prostens fru till folk på vänsterkanten.

Var det politiker du ville bli när du var liten?

- Nej, jag hade helt andra planer. När jag var riktigt liten och skrev i boken ”Mina vänner”, som alla hade på den tiden, så stod det under framtida yrke: ”hårfrisyska och sångelska”. Kanske tur att det inte blev något av dem...

Vad blev det istället?

- Efter gymnasiet kom jag in högskolan, på utbildningen till fritidspedagog. Jag hade jobbat mycket med ungdomar inom föreningslivet och tänkte att det kunde passa mig. Men tackade nej till platsen och flyttade istället till Jönköping där jobb och kompisar drog. Genom åren har jag varit både administratör på försäkringsbolag och fritidsledare på Naturbruksgymnasiet i Tenhult, bland mycket annat. Det var inte förrän senare i livet som det blev högskola. Informationskunskap, statskunskap och pedagogik.

Du och maken har bott i lägenhet i Jönköping under alla år, men från och månadsskiftet bryter ni upp och flyttar ut på landet?

- Ja, från och med 1 september flyttar vi ut i sommarstugan strax utanför stan. Vi har alltid bott i hyreslägenhet, och 1998 bestämde vi oss för att skaffa sommarstuga. Att ha sin egen plätt. Kunna gå ut i trädgården. Vi hade lite olika tankar om var den skulle ligga och hur den skulle se ut. Men när Anders visade mig vårt hus föll jag direkt. Det var väldigt litet och vi hade utedass fram till 2014. Men genom åren har vi byggt ut lite efterhand och moderniserat och nu är stugan redo för permanentboende.

Landet blir nu ert hem på allvar. Hur känns det att lämna stan?

- Det känns väldigt bra, vi har länge haft stugan som vårt andra hem. Det svåra är att göra av med allt i lägenheten. Vi har ju två uppsättningar av allting.

Är det du som har stått för inredningen i nya hemmet?

- Ja, det får jag nog ta på mig. Jag är mycket intresserad av design och inredning. Jag tycker om det enkla, stilrena och är väldigt grundlig som inredare, mäter, funderar och ritar. Jag började titta på möbler långt innan renoveringen av stugan var färdig. Det tar tid att hitta rätt.

Vad är den viktigaste platsen i hemmet för dig?

- Någonstans bekvämt att sitta. En skön soffa. Det är också viktigt med bra ytor i köket. Vi tycker båda det är roligt att laga mat och framförallt att äta den...

Nu är valrörelsen igång på allvar. Vad skiljer det här valåret från de tidigare

- Det är helt klart annorlunda. Valrörelsen förs helt andra forum än för bara fyra år sedan. Kampanjandet sker i mycket högre grad på sociala medier.

Vad har du för farhågor och förhoppningar inför valet?

- Centerpartiet står starkt, men jag känner en viss oro vilket resultatet än blir. Om man ser till opinionsläget så ser det inte ut att bli enkelt. Man anar att det kan bli ett parlamentariskt svårt läge efter valet. Förr om åren var det två starka block som ställdes mot varandra. Även om det var ovisst och en spänning så var det inte som nu. Det har redan märkts av den här perioden, eftersom vi har styrt i minoritet. Läget har skapat en del svåra situationer.

Vad tycker du är en utmärkande styrka för Centerpartiet?

- Vi har vår drivkraft när det gäller att arbeta med frågor om landsbygdens utveckling. Vi tar ekonomiskt ansvar. Vågar fatta de svåra besluten för att skapa stabilitet och trygghet. På senare tid har vi också visat att vi står upp för medmänsklighet i en tid när mörka krafter knackar på dörren. Och inte minst att vi tar strid för miljön och minskade klimatutsläpp.

Har dina åsikter och politiska visioner förändrats genom åren? Blir man luttrad som politiker?

- Inte i stort, jag har samma grundläggande värderingar. Att ta ansvar för naturen, ansvar för det gemensamma och för miljön. - Min tro på människan. Att vi vill och kan, om vi får blomma ut och växa. ■

Namn: Ann-Marie Nilsson

Född: 5/12 1960

Familj: maken Anders Jaldenius,

Uppdrag: Kommunalråd

Intressen: Böcker, resor och att umgås med familj och vänner.

Måtto i livet: Se livet från den ljusa sidan!

Person du beundrar: Åke Johansson, min företrädare i poliktiken. För hans kunskap och hans person.