"Det kan komma något gott ur pandemin"

"Vi ska tillsammans dra nytta av erfarenheterna vi har fått under denna tid" säger Fia Persson, styrelseledamot i Jönköpingscentern. Fia vill visa på en annan sida av pandemin, där samhällsengagemang och flexibilitet får ta större plats i samhället.

Mycket har förändrats det senaste året. Många människor har varit sjuka och nästan alla känner någon som har avlidit av Covid19. Vi har inte kunnat fira högtider med nära och kära, folk har förlorat sina jobb och företag har gått i konkurs.

Men nu äntligen börjar vi se ljuset i den mörka tunnel som är coronapandemin. Allt fler har fått sin första dos vaccin och nu längtar vi alla efter att få återgå till det normala. Men vill vi det egentligen?Vad jag menar är att vi under den här tiden har lärt oss att uppskatta det vi har runt omkring oss. Vi har kunnat jobba hemifrån oavsett om vi bor på landet eller inne i stan. Det har skapat större flexibilitet i vår arbetssituation och vardag.

Sedan visar den så kallade ”Overshoot day” att klimatet håller på att repa sig. Det är ett mått som indikerar att vi har använt upp de naturresurser som är budgeterade för oss. Vi lever alltså över vad naturen kan återskapa. 2021 ser det här datumet ut att inträffa senare än under 2020.
Jag upplever också att Jönköpings invånare har gått samman och är mer enade än innan pandemin bröt ut. Inte minst har intresset för vad som händer utanför ens egna lilla bubbla, bostad eller umgängeskrets ökat.

Slutligen tycker jag att samhällsengagemanget och intresset för hur vi ska ta oss framåt tillsammans har vuxit. Se bara till diverse debattforum på internet. Människor reagerar mot hur det skräpas ner i vår stad och agerar. Många har hittat ut i naturen i vår fina kommun, istället för att resa härifrån. Utlandsresor ställs in och semesterfirarna ser fram emot en ”svemester” istället.

Många upplever att de saknar det normala. Men kommer vi verkligen kunna, eller ens vilja, återgå till hur livet var innan pandemin bröt ut?

Jag vill inte att vi fullständigt ska gå tillbaka till ”det normala”, utan att vi i stället tillsammans drar nytta av erfarenheterna vi har fått under denna tid. Nu tar vi itu med klimatkrisen och blir ett jämlikt samhälle. Nu tar vi ansvar för göra framtiden ännu bättre.

Fia Persson, styrelseledamot i Centerpartiet Jönköping