Emilie Walfridsson: Bevara akutsjukhusen liknar alltmer ett missnöjesparti

I ett utspel i Värnamo Nyheter beskriver anhängare till missnöjespartiet Bevara sjukhusen att det finns en dold politisk agenda hos de styrande, att man vill lägga ner Värnamo sjukhus. Det är en konspirationsteori utan något stöd i verkligheten. Emilie Walfridsson, ledamot i regionfullmäktige och läkare, kommenterade på följande vis i ett inlägg på Facebook.

Det nya partiet ”Bevara akutsjukhusen” börjar verkligen alltmer likna ett missnöjesparti. Konspirationsteorier som att det finns en dold agenda hos politiker om att lägga ned Värnamo och Eksjö sjukhus är inte bara helt felaktigt utan så oerhört negativt i så många aspekter. Det ökar oron, missnöjet och inte minst politikerföraktet hos länets invånare. Inte minst blir det än svårare att rekrytera personal till Värnamo och Eksjö. Jag menar, vem vill börja jobba där när sjukhusen ändå ska läggas ned? Tro mig, jag förstår oron hos de som arbetar i Värnamo och Eksjö. Jag förstår att man känner sig överkörda och frustrerade. För det är tyvärr ofta känslan hos oss som jobbar i vården när olika förändringar genomförs. Att vi inte känner oss delaktiga i besluten. Det var en av anledningarna till att jag, som själv är läkare, engagerade mig politiskt i Centerpartiet för 4 år sedan. Jag tycker forfarande att kommunikationen och dialogen mellan de politiskt ansvariga och tjänstemännen ned till medarbetarnivå är bristfällig. Det vill jag ändra på. Men inte någonstans, någon gång under de här 4 åren har jag uppfattat en (dold eller öppen) politisk agenda om att vilja lägga ned något sjukhus i länet. Tvärtom! I mitt parti är vi (logiskt nog) angelägna om att det ska finnas bra tillgänglighet till vård inklusive akutvård till alla var man än bor, inte minst på landsbygden. Då ingår samtliga 3 akutsjukhus. Det finns också en bred politisk samsyn kring detta. Så kan vi inte bara släppa detta med att det finns en dold agenda nu en gång för alla och arbeta framåt för att att utveckla alla våra sjukhus - och våra vårdcentraler (😊) i hela länet.

PS Med detta inlägget menar jag inte nödvändigtvis att hela omorganisationen blivit rätt igenom bra, jag arbetar själv inte inom sjukhusvården utan i primärvården och har därför inte personligen varit med om detta i min verksamhet (men en massa annat genom åren...). Jag diskuterar dock mer än gärna med medarbetare om hur ni upplever läget liksom hur vi kan jobba politiskt men också i verksamheterna för att få till en bra kompetensförsörjning och en bra arbetsmiljö framöver!

(Det är alltså själva ryktesspridningen om dold agenda jag vänder mig starkt emot).

fb