Besök i björköby: om regeringens omöjliga krav på företagarna

För någon vecka sedan besökte regiongruppen Hannas restaurang i Björköby, Vetlanda kommun. Hanna och hennes man är en av alla fantastiska eldsjälar som får företag att växa och blomstra på landsbygden, men den socialdemokratiska regeringen gör tyvärr allt vad den kan för att sätta käppar i hjulet för landsbygdsföretagen.

Hanna och hennes man berättade om hur hårt de drabbas av myndigheters och politikers ovilja att stå på företagens sida. Den nya personalliggarlagen får absurda konsekvenser, som exempelvis risken för böter om deras barn plockar undan lite disk utan att skriva in sig i liggaren. Olika kommuners tolkningar av alkohollagstiftningen gör att de måste ha koll på exakt hur mycket mat de måste servera när de kör ut i de olika grannkommunerna, och reglerna för dans gör att de måste betala stora mängder pengar för vakter vid störe tillställningar, utifall att någon skulle få för sig att dansa (vilket ju kan vara svårt att kontrollera…).

Centerpartiet står på företagens sida, för vi vet att det är i företagen som jobben skapas. Det är entreprenörers idéer och viljor som skapar arbetstillfällen, liv på landsbygden och som för Sverige framåt. Men regeringen ser idéerna som ett problem, ett problem som måste passas in i ett byråkratiskt regelverk.

Per Eriksson i Stensjön, ledamot i regionens utskott för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet, och kandidat till kommun, region och riksdag, kommenterar:

– Vi måste värna företagen på landsbygden. De är nerven utanför storstaden, de som får de mindre orterna att leva. När regeringen motverkar företagen, då motverkar de samtidigt den levande landsbygden. Vi måste rulla tillbaka de skadliga nya kraven på personalliggare, och se till att alla nya, byråkratiska regler matchas med att minst lika många regler tas bort.

Lägg din röst på Centerpartiet den 9 september, för att ge entreprenörerna möjlighet att föra Sverige framåt.