L och M, stäng dörren till Sverigedemokraterna

DEBATT: Den uppmaningen ska också riktas till Kristdemokraterna. Men eftersom Ebba Busch är den som går i bräschen för ett samarbete med SD är det kanske inte lika meningsfullt att rikta den dit. Även om jag vet att kristdemokrater jag känner inte bara skulle vilja stänga dörren utan också helst låsa den och kasta bort nyckeln. Heder åt dem.

Jimmie Åkesson har jobbat hårt på att putsa partiets fasad. Fått god hjälp av ” borgerliga debattörer som är beredda att blunda och släta över det som stör bilden. Utåt har man ett nedtonat budskap i förhållande till det som riktar inåt till den hårda kärnan av partiet väljare. I sociala medier, på Youtube, i webbtidningar som Samtiden, Samnytt och Nyheter idag, alla med nära band till partiet, är budskapet mer likt det SD som vi har varit vana att se och höra.

Ett språkbruk och en retorik blandad med en” faktahantering” som jag tror de flesta L- och M-väljare inte känner sig särskilt bekväma med. En bra bit ifrån den bild av partiet som Åkesson vill visa upp i traditionell media.

Kristersson och numera också Sabuni öppnar för ett samarbete med SD. Men det är ett märkligt ”tuvhoppande ”man ägnar sig åt. Å ena sidan ska SD vara en del av ett regeringsunderlag och andra sidan ska samarbete endast ske i några frågor där partierna tycker lika. Inte ens dagens kremlologer lyckas tolka vad som är innebörden i detta.

Kristersson och numera också Sabuni öppnar för ett samarbete med SD. Men det är ett märkligt ”tuvhoppande ”man ägnar sig åt.

Det är verkligen naivt att tro att Åkesson skulle nöja sig med upphöjelsen att få vara röstunderlag till regeringen utan inflytande på helheten. SD kommer inte sitta still i båten som några uppklädda, välkammade konfirmander utan krav. De kommer naturligtvis kräva att få inflytande över hela regeringens politik inkluderat budgeten. Åkesson måste ju leverera något till den hårda kärnan i SD. Även han ger oklara besked. Ena dagen förväntar han sig bli justitieminister för att nästa dag inte vilja ingå i en regering.

Otydligheten från inblandades sida tycks ha ett syfte. Man vill helst inte diskutera hur ett samarbete egentligen påverkar innehållet i regeringspolitiken. Det kan tänkas störa väljarnas bild och skapa oro i de egna leden.

Man vill helst inte diskutera hur ett samarbete egentligen påverkar innehållet i regeringspolitiken.

Jag hoppas verkligen att Liberalernas partiråd landar i att det är viktigare att stärka det liberala mittfältet i svensk politik än att öppna dörren för SD. Den hitintills mest framgångsrike M-ledaren Fredrik Reinfeldt insåg detta när han förde partiet mot mitten vid alliansens bildande. Han hade också en tydlig rågång högerut till SD.

Samhällsutmaningar vi har att hantera närmaste åren, oavsett om de heter klimatomställning, post corona, integration eller vården, kräver breda och långsiktiga lösningar. Historiskt har det skett i den politiska mitten. Det är där flest partier kan samlas kring en socialliberal grön politik. En politik som inte är beroende av ytterkanterna. Stärk den politiska mitten och stäng dörren till SD, liberaler och moderater.

Rune Backlund (C), ledamot regionfullmäktige Jönköpings län