Olssonska Gården

Barmhärtighet och mänskliga värden

Gårdens historia finns dokumenterad på nätet och i bokform. Gården har renoverats under vintern och våren. En nödutgång från övervåningen är installerad, liksom handikapptoalett och skötbord.

Vi vill att flera torsåsbor ska upptäcka vilken pärla vi har mitt i Torsås.

Alla är välkomna. Leksaker finns för både inom- och utomhusbruk. Man kan läsa sagor, spela teater och sjunga eller baka surdegsbröd. Man kan boka en kolonilott och odla sina egna grönsaker och naturligtvis fika av gårdens goda kakor och smörgåsar. Välkomna till våra välbesökta konserter varje söndag i sommar. Se vår annons i tidningen.

Krigsbarnet Liisas historia är aktuell för dagens flyktingar.

På vårt årsmöte den 6 maj besöktes gården av Liisa Granbom. Hon kom som 5-årigt krigsbarn med en adresslapp runt halsen. Hennes föräldrar hade en gård med 7 kor i Karelen i Finland. Ryssarna anföll mitt i vintern. Det var 34 grader kallt. De fick endast ett par timmar på sig att lämna gården. Djuren lämnades och endast det allra nödvändigaste kunde man ta med sig. Liisa blev placerad på ett godståg. De satt som packade sillar. Vid flyglarm släcktes lamporna på tåget och man fick springa ut och gömma sig.

Liisas mamma hade tagit på henne hennes finaste klänning för hon skulle vara hel och ren när hon kom till Sverige. Hennes fosterföräldrar i Sverige var mycket snälla mot henne. Det var mycket kärlek. De hade inga egna barn. "Pappa var nästan för snäll berättade Liisa.

Stor insats av Sveige för krigsbarnen särskilt under fortsättningskriget

1940-44. Ca. sjuttiotusen barn (70.000) kom till Sverige, därav 45.000 barn via myndigheterna och 15.000 barn privat via släkt i Sverige m.m. Sverige hjälpte även materiellt till dom finska förbanden samt frivilliga soldater och befäl.

Vad kostar inte utvisningarna , fler förvarsplatser, extra polisinsatser, chatring av flygplan m.m. Ett bättre sätt vore att en del av dessa pengar går till utbildning av skötsamma ungdomar och låta dem tjäna sitt uppehälle och bli en tillgång för vårt land. Jag vill leva i ett land där människor behandlas lika och där barmhärtighet får råda. Jag vill föra detta vidare till nya generationer och tackar Centern för att de vågat stå för barmhärtighet och mänskliga värden.

Ronny Ramberg