Belysning – En trygghetsfråga i hela kommunen

Bildtext: Thomas Haraldsson (C) kommunalråd, Alvesta kommun och David Johansson (C) ordförande samhällsbyggnadsnämnden, Alvesta kommun


Svar till Therese Stjärnkrans

Tack för din och Sockenrådets insändare i smålandsposten 9/4 ang. belysning på landsbygden och specifik en uppdaterad belysningsplan. Vi håller helt med dig om att kommunfullmäktiges beslut gäller och ska följas. Därför har Samhällsbyggnadsnämnden tagit beslut om att ta fram en kommunövergripande plan med flera av de riktlinjer som du efterfrågar. Gatu- och områdesbelysning på olika sätt är en viktig trygghetsskapande åtgärd där likvärdighet ska eftersträvas.

Vi kan dock precis som du framhåller notera att detta arbete tagit onödigt lång tid. Som i de flesta frågor finns det orsaker till att det tar tid. I denna fråga beror det dels på att många vägar som eventuellt skulle vara i behov av belysning ägs av Trafikverket, vilket gör att där bestämmer de hur belysning ska sättas upp. Trafikverket har startat en utredning kring dessa frågor på ett regionalt plan, som vi initialt velat invänta för att bästa möjliga underlag i vår plan.

För att komma igång med att sätta upp belysning på landsbygden, vilket ändå är det viktiga med eller utan ett policydokument, har kommunstyrelsen gett Samhällsbyggnadsnämnden 500 tkr 2021 och 500 tkr 2022 för att påbörja arbetet med att sätt upp belysning. Arbetet med att sätta upp belysning kommer i första hand fokusera på trygga och säkra skolvägar för våra barn och unga. Där ingår även vägen till och från skolskjutsen. Planen är att kommunstyrelsen tillskjuter medel även kommande år för att arbeta med att sätta upp belysning och då i samklang med en ny belysningsplan som får arbetas med parallellt.


Thomas Haraldsson (C)
Kommunalråd

David Johansson (C)
Ordförande samhällsbyggnadsnämnden