En flygande holländare tar Kronoberg ut i världen

En nöjd kvartett som har tagit Växjö ut i världen. Från vänster Ulf Axelsson, vd Småland Airport, Per Schöldberg och Anna Tenje, kommunalråd och Paul Terstegge, Nordenchef för KLM och Air France


Kronoberg får nu ytterligare en flyglinje ut i stora världen.

Den 14 maj öppnar holländska KLM en daglig linje från Småland Airport i Växjö till en av Europas största flygplatser, Schiphol i Amsterdam.

Per Schöldberg, Växjö och Anna Johansson, Tingsryd, som är centerpartiets representanter i styrelsen för Småland Airport, är mycket nöjda med den nya förbindelsen.

–Det är mycket glädjande att kronobergare och hela sydöstra Sverige ges möjlighet att komma närmare världen, säger Per Schöldberg.

Anna Johansson ser stora möjligheter för turistnäringen såväl i Kronoberg som i hemkommunen Tingsryd.

–Vi har ju exempelvis en kommande nationalpark vid sjön Åsnen. Den tror jag blir ett mycket attraktivt besöksmål för dem som väljer den här flyglinjen, säger Anna Johansson.

Sträckan från Småland Airport till Schiphol tar en timme och 40 minuter att flyga. Flygplanet som KLM ska använda heter Embraer 175 och tar 88 passagerare.

Ulf Axelsson, vd för Småland Airport, är mycket nöjd med att ha presenterat en sjätte ny destination bara under det här året.

–Om detta blir lyckat har KLM lovat att

​trafikera två​

dagliga flighter till Schiphol. Det är alltså upp till oss själva här i regionen att ordna detta. Möjligheterna finns och det känns fantastiskt, säger Ulf Axelsson