• / Nyheter
  • / Till minne av Stina Gustavsson

Till minne av Stina Gustavsson

I en ålder av 82 år har vår vän sedan lång tid tillbaka, alldeles för tidigt, avlidit.

Vi var många som sedan våra ungdomsår umgicks frekvent med Stina och var riktigt goda vänner med henne. I det vardagliga såväl som i det politiska rummet hade vi alltid trevligt och roligt tillsammans, till mycket stor del berodde detta på Stinas fantastiska engagemang för allt och alla. Hemmet i Ryssby stod alltid öppet. Många koppar kaffe och ännu fler bullar har druckits och ätits under trevliga former i detta vackra hem.

Stina sparade aldrig sig själv, tog sig alltid tid och visade empati i glädje såväl som sorg. Hennes intressen i livet var många, men politiken och engagemanget för samhället tog många gånger över alla andra intressen.

Stina var en samhällsbyggare och folkrörelsemänniska av den gamla stammen. Otaliga är de föreningar och organisationer som hon engagerade sig i. I alla dessa sammanhang hände det något när Stina var med - hennes kraft, styrka och entusiasm gjorde att saker och ting genomfördes. Hon stod dessutom alltid upp för den lilla människan, alltid väl påläst och oslagbar i diskussioner.

Under 12 år hade Stina förmånen att få representera Centerpartiet som ledamot i Sveriges Riksdag. I riksdagsarbetet var det bl a kulturfrågorna som låg henne särskilt nära. Detta engagemang resulterade bland annat i att hon blev ordförande i Sveriges Hembygdsförbund. Hon var dessutom starkt engagerad i Kronobergs läns landsting och kommunalpolitiskt aktiv i Ljungby kommun. Landstingsengagemanget präglades mycket av arbetet med utbyggnaden av Ljungby lasarett. I partiarbetet inom Centerpartiet var det den sanna samhällsbyggaren som framträdde. Hon ansträngde sig alltid till det yttersta för att driva de värderingar som hon stod för – och vann för det mesta i den politiska diskussionen.

Plikttroheten präglade alltid Stinas handlande. Det som i stort såväl som smått var lovat höll hon.

Våra tankar går till dottern Maria och barnbarnen.

För vännerna och Centerpartiet
Eskil Erlandsson