• / Nyheter
  • / Blandat valresultat för Centerpartiet i Kronoberg

Blandat valresultat för Centerpartiet i Kronoberg

Per Schöldberg och Eskil Erlandsson diskuterar valresultat under partiets valvaka på restaurang La Castellina i Växjö


Valet 2018 slutade med blandad kompott för Centerpartiet i Kronoberg.

I riksdagsvalet ökade partiet med 0,2 procent till 9,4, vilket är 0,8 procent över resultatet nationellt.

–Jag anade att vi inte skulle få lika stora framgångar som opinionssiffrorna visade. Men jag är glad över att vi ökade och därmed säkrade vårt fasta mandat i länet, säger Per Schöldberg, distriktsordförande och toppnamn på länets riksdagslista.

Landstingsvalet till Region Kronoberg resulterade i att Centerpartiet med jämnt 11 procent, en nedgång med 0,2 procent, i stort sett höll ställningarna från valet 2014. Partiet har även fortsättningsvis 7 platser i regionfullmäktige och bidrar därmed i hög grad till att Alliansen ser ut att ta tillbaka makten från de styrande Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

I kommunvalen kunde Centerpartiet registrera en stor framgång i Älmhult, där partiet med plus 3,5 procent och totalt 22,4 procent är på god väg att återta regeringsmakten från Socialdemokraterna.

Även i Lessebo ökade Centerpartiet med 0,5 procent till totalt 13,9 procent, mycket tack vare ett bra resultat i Hovmantorp.

Däremot blev det bakslag i de övriga länskommunerna.

I Alvesta fick partiet 13,4 (-1,6), i Ljungby 11,8 (-2,2), i Markaryd 5,9 (-0,5), i Växjö 7,5 (-0,7) och slutligen i Uppvidinge 18,6, en tillbakagång med hela 8,6 procent.

Men eftersom sluträkningen av rösterna pågår och inte avslutas förrän i mitten av veckan kan det fortfarande bli förändringar i resultaten. Dessutom ska personkryssen räknas innan vi vet vem som företräder partiet i riksdagen. En spännande vecka väntar!