Pensionerna i fokus när Centerkvinnorna jubilerade

Författaren Inga-Lisa Sangregorio har med sin bok ”Blåsningen” pekat på bristerna i det nuvarande pensionssystemet

 

Pensionerna var i fokus när Centerkvinnorna i Kronoberg fredagen den 23 augusti firade sitt 85-årsjubiléum i IOGT/NTO-lokalen vid Vattentorget i Växjö.

Här fick 40-talet närvarande lyssna till författaren Inga-Lisa Sangregorio som med sin bok ”Blåsningen” har gjort sig till tolk för alla de pensionärer som har en låg pension och därmed har leva det aktiva pensionärsliv som många har drömt om efter yrkeslivet.

–Jag vill påstå att pensionerna är en tragedi. När riksdagen 1994 röstade igenom vårt nuvarande pensionssystem intresserade man sig bara för de framtida pensionerna. Remisstiden var alldeles för kort och under sju valrörelser har frågan undanhållits väljarna. Då har bromsen slagit till tre gånger vilket innebar att pensionerna minskade. 2014 fick min man och jag brutto 825 kronor mindre i månaden och i samma veva genomfördes det femte jobbskatteavdraget. Om man bara har den allmänna pensionen räknas 18 procent som fattigpensionörer. Det är sorgligt att så många ska leva sin sista tid i fattigdom, sa Inga-Lisa Sangregorio.

Hon menar att hela systemet ska göras om så att alla ska ha samma villkor. Men det höll Solveig Zander, sedan 14 år Centerpartiets ledamot i socialförsäkringsutskottet, inte med om.

–Vi har ett solidariskt pensionssystem. Och det är en styrka att vi inom pensionsgruppen alltid tar beslut i enighet. Nu har vi tagit fram nio punkter för att förbättra systemet ytterligare. Bland annat jobbar vi med frågan hur vi får in mer pengar i pensionssystemet.Eftersom vi lever längre hhar vi höjt pensionsåldern till 67 år. Centerpartiet driver också att vi måste börja jobba tidigare. Idag är många inte etablerade inom arbetslivet förrän man har fyllt 28 år. Det tycker vi är alldeles för sent, sa Solveig Zander.

Hon framhöll också att garantipensionen kommer att höjas från och med den 1 januari 2020.

–Det är för att ge dem med de allra lägsta pensionerna mer pengar i plånboken. Höjningen sker på bekostnad av andra pensionärer men här har vi inom pensionsgruppen satt ned foten. Det handlar om solidaritet, sa Solveig Zander.

Utöver pensionsinläggen fick gästerna också se medryckande latinamerikansk dans av ungdomarna i dansgruppen CCB Växjö.

Judit Svensson, Ljungby, distriktsordförande för Centerkvinnorna i Kronoberg, och Britt-Louise Berndtsson, Tingsryd, höll förtjänstfullt i trådarna under jubiléumskvällen.

Solveig Zander, Centerpartiets representant i riksdagens socialförsäkringsutskott, och Britt-Louise Berndtsson

Ungdomarna i dansgruppen CCB Växjö gladde publiken med latinamerikanska danser