Judit är månadens Centerkvinna

Judit Svensson är en av de företagande Centerkvinnor som just nu kämpar för att rädda och utveckla sitt företag i Lagan i Småland. Hon är distriktsordförande i Kronoberg och ledamot i styrelsen för Sveriges Kvinnolobby och nätverket Winnet.

Berätta om hur du har det just nu.

- Jag håller modet uppe, men det var jättetufft för ett par månader sedan. Det var som om någon slängde en jättesten på ens bröst. Nu håller jag på att utveckla min affärsidé under en utbildning för besöksnäringen. Jag är så tacksam för att jag kom med. Det är Linnéuniversitet som har utvecklat den i samarbete med Kamprad-stiftelsen. Förutom det spa som mitt företag började med har jag en inredningsbutik och håller på att bygga upp en webbutik. Det är jätteviktigt att ha många verksamheter.

Hur tänker du framåt?

- Jag håller på att bygga upp mina trädgårdar och kommer att odla mer medicinalväxter hemma. På mitt spa jobbar jag mycket med örter och oljor, och jag kommer att börja sälja dem i min egen webbutik. Min affärsidé är att kunna ta hand om sin hälsa innan en mår sämre. Ett första hjälpen för hälsan, men med största respekt för vården och skolmedicinen.

Berätta om dina trädgårdar.

- Jag flyttade ut på landet tillsammans med min familj för 15 år sedan. Här byggde vi ett spa med feng-shui som utgångspunkt, med bland annat aromaterapi, massage och yoga. Jag började också att bygga en trädgård i lövskogen på olika färgteman, med olika sorters rönn, olvon, fläder, kornell, vit magnolia. Nu vill jag utveckla min trädgård med en örtagård.

Jag har upplevt flera finanskriser, och har varit noga med att behålla en stabilitet i företaget - oavsett hur det blåser. Mina rötter är breda.

När gick du med i Centerkvinnorna, och varför?

- Jag var väldigt engagerad i Ambassadörskvinnorna, företagande kvinnor som var ute och föreläste, som Tillväxtverket stod bakom. En gång om året samlades vi på möte i Stockholm. Första gången i Stockholm träffade jag Maud Olofsson. När jag åkte upp andra året hade Annie tillträtt och jag tänkte att om jag lyckas träffa henne går jag med i Centerpartiet. Jag träffade Annie, och gick med. Men jag tyckte inte att partiet hade riktigt fokus på kvinnofrågor, så då gick jag även med i Centerkvinnorna. Jag träffade så många eldsjälar i Kronoberg, och det är tack vare dem som jag är så engagerad som jag är i dag.

Hur är du engagerad?

- Jag är distriktsordförande för Centerkvinnorna i Kronoberg, ordförande för Winnet Kronoberg och ledamot i Sveriges Kvinnolobby. I alla mina uppdrag i andra organisationer företräder jag Centerkvinnornas värderingar. Jag lär mig också mycket som jag kan implementera i Centerkvinnornas politik.

Vilken politisk fråga tycker du är den viktigaste för Centerkvinnorna?

- För mig är det jämställd hälsa och företagande. Företagande har jag i blodet. Och när det gäller hälsa vill jag kämpa för att alla oavsett ålder ska ha rätt till vård och omsorg – från unga tjejer med endometrios och gravida kvinnor, till äldre med övergångsbesvär och demens.

Vad är systerskap för dig?

- Oavsett vad som händer, hur du mår – att ta hand om och lyssna på varandra. Tolerans och hjälpsamhet. Det ska kännas tryggt att prata med varandra. Och så handlar det om att strida tillsammans, på barrikaderna.