Krönika

6 månader senare……

När denna krönika skrivs är det 6 månader sedan den ryska invasionen av Ukraina, en fri nation i Europa. Över en natt i februari ändrades hela Europas säkerhetssituation. Det går inte att relativisera detta, eller se några förmildrande omständigheter. Ondska måste bekämpas. Samtidigt utkämpas en valrörelse med full kraft. Jag räknar med ett högt valdeltagande. Det jag skriver i denna krönika kan möjligen ses som lite abstrakt, men för mig är det högst konkret.

Den liberala demokratin är en av människans bästa skapelser, kanske den främsta. Inget annat styrelseskick levererar samma rättvisa, frihet och nytta – från den enskilda människans möjlighet att forma sitt eget liv till samhällets förmåga att fatta goda beslut gemensamt.

Men den liberala demokratin är hotad. Vi får aldrig ta den för given eller underskatta dess motståndare. Vissa hot kommer utifrån, som Rysslands folkrättsvidriga krig mot Ukraina har visat. Sverige måste rustas snabbt och fokuserat; ingen ska kunna ta vårt demokratiska samhälle ifrån oss.

Andra hot kommer inifrån. I flera länder har auktoritära ledare försvagat och i vissa fall monterat ner den liberala demokratin bit för bit. Här hemma finns politiska krafter som ser sådana länder och deras ledare som förebilder. Sverige måste rustas även mot dessa hot. Våra demokratiska institutioner och principer – oberoende domstolar, äganderätten, den fria pressen, likheten inför lagen och många fler – ska stå starka oavsett politiskt styre. En socialsekreterare på en kommun, en journalist på en lokaltidning, eller en medborgare som kräver sin rätt skall aldrig behöva känna rädsla att göra det rätta.

Men, en stark liberal demokrati består av mycket mer än lagar och regler. Den är ett gemensamt projekt som vi bygger tillsammans, varje dag, varje generation. Civilsamhällets roll för att binda samman människor och förbättra integrationen är ovärderlig. Idrottsrörelsen och Sveriges folkrörelser gör värdefulla insatser för att bygga tillit och gemenskap. Idrottens, friluftslivets och kulturens betydelse för folkhälsan är odiskutabel. Att tillhandahålla kultur och idrott i hela Kronoberg är därför en demokratisk hörnsten. Kulturen ska vara fri och oberoende, idrotten jämlik och inkluderande.

Även bildning i bred mening, från förskolan till universiteten till den livslånga folkbildningen, är en bärande del av det demokratiska projektet. Vi måste fortsätta arbetet för ett Sverige där ingen missgynnas på grund av kön, härkomst eller funktionsnedsättning, ett Sverige där kulturen, medierna och akademin är fri, ett Sverige där alla behövs.

Våra utmaningar är många men våra styrkor är fler. Internationella mätningar visa gång på gång att Sverige är ett av världens bästa länder att leva i. Vi som bor här och de som levde före oss har byggt ett samhälle som kännetecknas av välstånd, frihet och rättssäkerhet – ett samhälle där vi månar om och respekterar både varandra och miljön. Sverige rankas ofta i topp när det gäller levnadsstandard, innovationsklimat och hänsyn för miljö och klimat, och i landet så rankas Kronoberg i topp. Genom hårt arbete och framgångsrika reformer har landet blivit en av världens mest framgångsrika ekonomier.

Med alla våra styrkor är en ljusare framtid möjlig. Den 11 september är mot bakgrund av detta ett viktigt val som inte bara handlar om plånboken kortsiktigt, utan också vilka värderingar som skall vara vägledande för framtiden.


Per Schöldberg (C)
Riksdagsledamot
Kronoberg