web stats

Pressmeddelande 2021-06-07

EN BUDGET FÖR EN HÅLLBAR KOMMUN

Stenvalvsbron i Blidingsholm, uppförd i början av 1800-talet – en bro som ägs av Tingsryds kommun och där Tingsryds kommun nyligen har restaurerat ålfiskeplatserna, så kallat värmane. Ett projekt som medfinansierats av LONA-projekt från Länsstyrelsen och med kulturvårdsbidrag.

Stenvalvsbron i Blidingsholm, uppförd i början av 1800-talet – en bro som ägs av Tingsryds kommun och där Tingsryds kommun nyligen har restaurerat ålfiskeplatserna, så kallat värmane. Ett projekt som medfinansierats av LONA-projekt från Länsstyrelsen och med kulturvårdsbidrag.

 

Grunden i Centerpartiets politik är alla människors frihet och lika värde. Vi tror på människors förmåga att bestämma över sina liv och skapa sin egen framtid. Det är så vi tillsammans får hela landet att växa. Det är så vi får Tingsryds kommun att växa. Med hjärta, beslutsamhet och sunt förnuft ser vi positivt på framtiden. Vi vet att nytänkande, omställning och utveckling är vägen mot en hållbar framtid i hela landet och i hela kommunen.

Idag på kommunstyrelsen i Tingsryds kommun behandlades budget 2022 med flerårsplan för 2023 och 2024. Budgetförutsättningarna är i år större än kanske någonsin tidigare för Tingsryds kommun där kommunens intäkter ska täcka en alltmer kostnadskrävande kommunal verksamhet. Kommunen står dessutom inför många nödvändiga investeringar de kommande åren och av nödvändighet måste det skapas resultatutrymme för att kunna förverkliga dessa investeringar. Samtidigt ser vi kostnads­ökningar inom kommunens olika verksamheter som också måste prioriteras varför det är en delikat uppgift att balansera rätt gällande prioriteringarna. Centerpartiet har genom sin valtekniska samverkan med Socialdemokraterna och Kristdemokraterna lagt budget utifrån minoritetsstyrets budgetförslag och kan konstatera att vi i stora delar är positiva till det budgetförslag som minoritetsstyret lagt fram. Minoritetsstyrets budget ger den återhållsamhet som är nödvändig för Tingsryds kommun och innehåller i stort samma prioriteringar som Centerpartiet ser som nödvändiga för budgetåret 2022 och framåt. Som tillägg till Socialdemokraternas och Kristdemokraternas budget fick Centerpartiet på kommunstyrelsen igenom ett antal centerpartistiska satsningar som ska genomföras under 2022.

  • Centerpartiet satsar 100 tkr på allmän kulturverksamhet. Genom att barnkonventionen blev lag den 1 januari 2020 så omfattas numera kulturen om formellt lagstadgade krav då barn­konventionen slår fast alla barns rätt till kultur. Kultur är också oerhört viktigt för ett samhälles livskraft. Ett utvecklat kulturliv utvecklar demokratin och stärker samhälls­gemenskapen. Kultur utgör en viktig faktor för tillväxt och har betydande sociala och samhällsnyttiga effekter som gör nytta långt utanför det kulturpolitiska fältet.

Detta är en fördubbling av de medel som idag finns budgeterat inom kultur­verksamhet. Det är inte mycket pengar men vi menar att det är oerhört viktigt att det finns pengar avsatta till kultur inom bildningsnämndens stora budget. Inte minst för att vi ska kunna förverkliga målen i den kulturplan för Tingsryds kommun som just nu håller på att bli klar för fastställande, säger Mikael Andersson, 2:e vice ordförande i bildningsnämnden

  • Centerpartiet satsar 300 tkr på cykelstrategi – Cykla grönt i Tingsryd. Möjligheten att kunna ta sig fram tryggt och säkert med cykel är något som engagerar kommunmedborgarna. De senaste åren har ett antal medborgarförslag kommit in från medborgare som önskar att Tingsryds kommun satsar på bra lösningar för cyklister. Många gånger har dessa medborgar­förslag mottagits positivt men ändå mötts av svaret att förslagen ska beaktas mer långsiktigt i en kommunal cykelstrategi. Från Centerpartiets sida menar vi att det nu är dags att på allvar sätta i gång med vår cykelstrategi och ge denna utvecklingskraft.

Bra cykelmöjligheter innebär en attrak­tivare livsmiljö och en cykelstrategi – Cykla grönt i Tingsryds kommun växlar bra in i det regionala arbetet med Gröna Kronoberg där en av huvudprioriteringarna just är att utveckla attraktiva livsmiljöer med god tillgänglighet för att främja hållbar ut­veckling i hela regionen, säger Anna Johansson, oppositionsråd.

  • Centerpartiet satsar 200 tkr på stöd till studieförbunden för samverkansaktiviteter med andra aktörer. Mycket har satts på paus under denna pandemi som bland annat evenemang och kultur­upplevelser. Studieförbunden och andra aktörer, exempelvis föreningar har haft det tufft ekonomiskt när inkomster uteblivit. För samhällets medborgare har av­saknaden av olika arrangemang blivit stor. Detta vill vi i Centerpartiet få fart på igen när vi nu fått vittring att samhället sakta kommer öppnas upp, med stora för­hoppningar om ett återställt samhälle 2022. Dessa 200 tkr ska studieförbunden använda tillsammans med andra aktörer för att ordna någon form av arrangemang som kommer medborgarna till nytta. Konst, kultur och musik skulle kunna vara några exempel.

Studieförbunden har en viktig roll för folkbildningen och den lokala kulturutvecklingen. Kan vi sammanföra dem med lokala aktörer som brinner för ett levande kulturliv är mycket vunnit. Tingsryd kommun ska vara en kommun som håller folkbildningen och möjlighet till kulturupplevelse högt, säger Maria Petersén, ordförande för Centerpartiet i Tingsryd

  • Centerpartiet satsar 150 tkr på förstärkt feriearbete riktat mot ideell sektor Att ungdomar får möjlighet till feriearbete är viktigt. Det ger både en meningsfull sysselsättning över sommaren och ger möjlighet att testa på arbetslivet vilket i sig är nyttigt för kommande vägval i livet. Centerpartiet vill därför möjliggöra att dagens kommunala feriearbeten som erbjuds till ungdomar utvidgas så att det kan omfatta feriearbete inom den ideella sektorn såsom till exempel på ett våffelcafé hos en hembygdsförening.

Denna satsning blir en dubbel vinst, dels en vinst för de enskilda ungdomarna som kan få spännande möjlig­heter till feriearbete och erfarenheter, dels ger det även den ideella sektorn en vinst genom förbättrade möjligheter att lyfta sina egna verksamheter över sommaren på ett positivt sätt, säger Cecilia Cato, gruppledare för Centerpartiet i Tingsryd.

  • Centerpartiet satsar 250 tkr på en ny en ny ödehusinventering – Ödehusinventering 2.0. Detta är en satsning för att Tingsryds kommun ska öka inflyttningen till kommunen och en satsning som går ut på att identifiera fastigheter som helt enkelt står tomma och inte nyttjas för bostadsändamål. När en lista över potentiella ”ödehus” tagits fram är tanken att kontakta fastighetsägarna med information om att deras fastighet kanske utgör någons drömbostad och förhöra om det finns intresse från fastighetsägarens sida att erbjuda fastigheten till för­säljning på den öppna bostadsmarknaden.

Detta är en satsning som ligger helt rätt i tiden. Fler människor än på mycket länge söker ett boende utanför storstäderna och allt fler söker sig till landsbygden. Det senaste årets prövningar har gett många människor nya insikter. Det är många som fått insikt om andra värden i livet än just sin karriär och arbetsroll för att alltmer prioritera sitt eget boende i en attraktiv livsmiljö. Coronapandemin har helt enkelt visat det vi som redan bor i Tingsryds kommun vet, att livet utanför storstäderna har många fördelar, säger Anna Johansson, oppositionsråd.

Sammantaget är det en budget som ger Tingsryds kommun bra förutsättningar att klarar de kommande årens utmaningar på ett bra sätt. Resultatnivån för år 2022 ger Tingsryds kommun bra förutsättningar att klarar de kommande årens utmaningar som de finansiella målen sätter upp som nödvändiga för att Tingsryds kommun ska klara framtidens utmaningar och investeringsbehov. Det är en budget för en hållbar kommun!


För ytterligare information:
Anna Johansson (C), oppositionsråd i Tingsryds kommun, 070-609 51 91
Mikael Andersson (C), 2:e vice ordf. bildningsnämnden, 073-153 53 98

Ni hittar Centerpartiets budgetdokument BUDGET 2022 – FÖR EN HÅLLBAR KOMMUN här >> , 632.7 kB.