• / Nyheter
  • / Kära Centervänner, kandidater och valarbetare!

Kära Centervänner, kandidater och valarbetare!

Valet är avklarat och därmed är också mitt arbete som valombudsman avslutat

Valstugan är städad och bortforslad. Tack Sven du har varit en klippa! Valaffischerna är nerplockade och sorterade i brännbart på tippen. Idag återstår att städa upp på exeditionen och skriva ner mina tankar till kretsens valanalysgrupp.

På Länsstyrelsen sitter man nu och gör den slutliga sammanräkningen för att kunna fastställa valresultatet. Det är spännande och bl. a. följer vi hur kryssen fördelats mellan Per och Eskil. Vi kan dock konstatera några trender efter valnattsresultatet för Växjö kommun. I Riksdagsvalet ökar vi ca +1000 röster, likaså ökar vi i Landstingsvalet/Regionvalet med +715 röster. VI gläds åt våra framgångar!

När det gäller kommunvalet så minskar vi med -145 röster (enligt valnattsresultatet). Det är förstås trist eftersom det verkar som att vi förlorar ett av våra mandat. Jag ger mig inte in i någon kommentar av enskilda valdistrikt men det ser ut som att vi har gjort ett bra val i Växjö tätort och haft det svårare på landsbygden. Därmed inte sagt att vi gjort ett dåligt arbete på landsbygden, jag tror snarare att det är tack vare allt vårt hårda arbete runt om i kommunen som vi förhindrat något som kunde blivit värre. Den politiska analysen som måste göras överlåter jag åt kretsens valanalysgrupp.

Vi gläds åt våra stora framgångar i Skolvalet på kommunens skolor! På högstadieskolorna fick vi 12,2% och på gymnasieskolorna 16,4%! På Katedralskolan blev vi största parti med 21,67%! Tack alla underbara centerungdomar som tagit debatter och haft bokbord och samtal på skolorna!

Ni kan alla följa den spännande sammanräkningen på https://www.val.se/. Det uppdateras efterhand, timme för timme.

Nu återstår samtal och förhandlingar. Vilket inflytande kan vi få i kommun och region? Hörde just att Allianspartierna bjuder in Stefan Löfven till samtal. Hamnar Centerpartiet åter i regeringsställning? Det får vi hoppas! Det är en spännande vecka vi har framför oss!

Nu återstår också för Centerkretsen och oss alla att göra en konstruktiv valanalys. Det behövs både en politisk och organisatorisk analys. Hur ska vi arbeta i ett kortsiktigt perspektiv och hur börjar vi det långsiktiga arbetet inför valet 2022?

Jag vill till sist tacka för en underbar tid! Det har varit så fantastiskt trevligt att lära känna er alla! Tack för alla timmar som ni kämpat med att samtala med väljare, dela ut flygblad, ta debatter, skriva insändare, sätta upp affischer, ordna möten m.m. m.m. Partiet har verkligen ett kompetent gäng som nu ska få uppdrag i nämnder och styrelser och som ska utveckla vår politik!

I min nygamla roll som aktiv medlem ser jag fram emot att få fortsätta träffa er i Centerarbetet!

Vi hörs!

Tina