Ellinor odlar högteknologiskt på familjegården

Ellinor Helgeson tar emot Centerkvinnornas diplom av Gudrun Holmberg.


Fem års planering har skapat ett högteknologiskt företag där det odlas kryddor, ätliga blommor och sallader på övre våningen i ladan på familjegården.

–Vi är först i Sverige med den här tekniken där vi värmer upp ladan med ledlampor och har högsäsong under vintern, säger Ellinor Helgeson, ägare till Björkekull Prima Primörer AB i Bröttjaryd, norr om Rottne som belönades med diplom och tårta när Centerkvinnorna i Kronoberg i samband med Internationella kvinnodagen uppmärksammar egenföretagande kvinnor..

Företaget har fyllt ett år och verksamheten utvecklas positivt.

–Det är mycket jobb eftersom vi har tre barn och min man reser en del i tjänsten. Men jag har god hjälp av mina föräldrar som också bor på gården och gärna rycker in vid behov, säger Ellinor Helgeson.

Hittills har hon investerat 2,5 miljoner kronor i sitt företag men planerar för fortsatt expansion.

–I framtiden hoppas jag kunna visa min verksamhet virtuellt via Google. Det är tekniskt möjligt men tankarna är fortfarande på idéstadiet, säger Ellinor.

Och visst är det speciellt att stiga in i hennes inomhusodling där sticklingarna slingar sig runt en rörstomme och gör det möjligt för Ellinor Helgeson att skörda varje dag.

–Jag vill arbeta med miljötänk och bra varor. Mina kunder är främst lokala restauranger, bland andra Villa Vik och PM&Vänner, men också grossister samt offentliga företag.

Efter många år som anställd på en stormarknad i Växjö känner Ellinor Helgeson att hon nu har hamnat rätt i sitt yrkesliv.

–Det känns bra att kunna gå till jobbet och ändå vara på hemmaplan. Och jag är jätteglad för det här priset. Det visar också att det går att driva företag på landsbygden,säger Ellinor Helgeson.

Ellinor Helgeson, tvåa från höger, uppvaktas av Centerkvinnorna Anita Svensson, Gudrun Holmberg och Mari Hrdina Friberg.