Givande besök på Greenpipe i Väckelsång

Lars-Göran Svensson, grundare av Greenpipe AB i Väckelsång tog emot från vänster Gunnar Petersson, Andreas Olsson, Margareta Jonsson och Eva Johansson från Centerpartiet i Växjö.


Under 36 år som ingenjör på Sydkraft och Eon fick Lars-Göran Svensson jobba med utvecklingen av den svenska infrastrukturen.

Det har han fortsatt med i företaget han startade 2001.

Från lokalerna i Väckelsång spottar 15 anställda i Greenpipe Sweden AB fram kabelskyddsrör, stagplattor och sjökabelskyddsrör till 14 länder i Europa.

Med återvunnen plast som råvara i form av kasserade bilstötfångare från Volvo och Audi genererar företagets 17 produkter en miljöbesparing på 80 procent.

-Det är spännande att utveckla nya lösningar Det kräver både tid, tålamod och ihärdighet men så här långt har vi lyckats väl, säger Lars-Göran Svensson när han tar emot delegationen från Centerpartiet i Växjö.

Greenpipe fokuserar på produkter för eldistribution, järnväg och vindkraft.

–Det sker en enorm utbyggnad av vindkraften i Sverige. Enbart inom Piteå kommun ska det preliminärt byggas1 100 vindkraftverk.Det är en gigantisk marknad, säger Lars-Göran Svensson.

Under alla åren har Greenpipe jobbat med en klar miljöprofil där produkterna ska vara designade så att de underlättar arbetet för montörer och lagerpersonal.

–Vi tycker också det är viktigt att stödja ideella föreningar och hjälporganisationer. Ekonomiskt sponsrar vi med 1 000 kronor per såld meter av vårt kabelskydd Snipp&Snapp. Det gör vi gärna för att möjliggöra en fortsatt utveckling, säger Lars-Göran Svensson.

2014 genomfördes ett generationsskifte då sönerna Stefan och Anders tog över ägandet i familjeföretaget. Det har gett Lars-Göran Svensson tid över att jobba med produktutveckling.

–Vi har produktion i Väckelsång, Alstermo och Moheda och är tydliga med att drift och utveckling ska förbli i Småland, säger Lars-Göran Svensson.

Lars-Göran Svensson och hans Greenpipe-produkter finns också i Finland.