Fem simhallsalternativ i kommunfullmäktige

Fem alternativ till en ny simhall presenterades när Växjö kommunfullmäktige samlades till möte tisdagen den 19 mars

Det billigaste alternativet är en simhall i Regementsstaden vid Holmgrens Bil som är kostnadsberäknad till 525 miljoner kronor.

Alternativ 2 gäller en tomt på Bäckaslövsområdet där kommunens tekniska förvaltning huserade i en nu riven byggnad. Den hallen skulle kosta 545 miljoner kronor.

De tre återstående aternativen gäller den befintliga simhallen vid Växjösjön som är kostnadsberäknade till 755, 585 och 700 miljoner kronor.

Allt enligt den utredning som Vöfabs projektledare Tony Söderena och kommunens kultur- och fritidschef Tomas Ekelius presenterade inför ledamöterna.

Samtliga alternativ ska enligt planerna innehålla en 50-metersbassäng och en 25-metersbassäng plus att man planerar för familjebad i alternativ 1 och 2.

–Familjebadet ersätter äventyrsbadet i alternativ 1 och 2. Och väljer vi att bygga en ny simhall vid Växjösjön måste vi hitta nya lösningar för källaridrotterna kampsport och skytte, säger Tony Söderena.

Utredningen visar också att kommunen får räkna med en stor ökning av driftkostnaderna för en ny simhall. Den aktuella årshyran på totalt 19 miljoner kronor kommer i alternativ 1 att öka till 45miljoner kronor och i alternativ 2 till 47 miljoner kronor. Sedan stiger driftkostnaderna för alternativen vid Växjösjön till 61, 49 respektive 56 miljoner kronor.

Nu ska kommuninnevånarna få ta ställning till förslagen som också ska diskuteras inom partierna i kommunfullmäktige.

–Det kommer att bli många och långa diskussioner innan vi har beslutat i den här frågan. Kostnadsbiten är viktig och sedan måste vi också beakta vilka effekter det får för Växjö Simsällskap och deras verksamhet, säger kommunalrådet Eva Johansson.