• / Nyheter
  • / Åby/Tjureda får kommunlån till ny bandyhall

Åby/Tjureda får kommunlån till ny bandyhall


Växjö kommun beviljar Åby/Tjureda ett lån på 38,7 miljoner kronor för att uppföra en ny bandyhall i Åby.

Det står klart sedan en enig kommunstyrelse sagt ja till föreningens plan för att säkerställa driften av bandyhallen och föreningens verksamhet.

–Jag är glad för att vi i full enighet har kunnat ta beslutet att bevilja lån till en ny bandyhall. Det finns ett oroligt engagemang i Åby/Tjureda IF och när de nu har tagit steget upp i bandyns elitserie känns det extra bra att vi kan hjälpa dem med detta, säger kommunalrådet Eva Johansson (c).

Däremot säger kommunstyrelsen nej till att bevilja föreningen ett årligt driftsbidrag på 3,8 miljoner kronor samt ett nyttjanderättsavtal på en halv miljon kronor. Det innebär att Åby/Tjureda IF även fortsättningsvis får ett kommunalt driftsbidrag för elkostnader samt avskrivning av räntekostnader på0,09-1,2 miljoner kronor samt ett ordinarie föreningsstöd från kultur- och fritidsnämnden på 300 000 kronor.

–Det stödet kan öka eftersom det är baserat på aktiviteter för barn- och ungdomsverksamheten. Skulle de aktiviteterna öka justeras bidraget uppåt, säger Eva Johansson.

Åby/Tjureda IF har redan bestämt sig för att bygga bandyhallen. Enligt tidtabellen ska den stå klar vecka 43.

–Vi kanske måste spela en eller två hemmamatcher på en annan arena men vi ska ha 13 hemmamatcher på vår egen hemmaplan, säger föreningens byggledare Bertil Sigvardsson till Smålandsposten.